Ateş Nasıl Yükseltilir? Yalancı Ateş Çıkarma Yöntemleri

Ateş Nasıl Yükseltilir : Günlük yaşamda normal bir kişinin vücut sıcaklığı ortalama 36-37 derecelerde olmalıdır. Bunun üzerinde olan vücut sıcaklıklarına ateş denmektedir. Küçük yaşlarda ateş seviyeleri 38 derecelere kadar normal seviyede sayılmaktadır. Ateş yükselmesinin birçok farklı nedeni olabilir.

Ateş tanım olarak vücut içerisinde yer alan kan dolaşımının normal seyrinden farklı olarak hareket etmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle ateş yükselmesi durumlarında kan dolaşımında oluşan değişiklikler nedeniyle vücut sıcaklığı arttırarak reaksiyon vermektedir. Günlük yaşamda insan vücudunun ısısı değişebilir.

Günün belirli saatlerinde yüksek seyrederken belirli saatlerde normal seviyelerde olmaktadır. Ateş yükselmesi daha çok akşam saatlerinde ve gece yarısından sonraki zaman diliminde görülmektedir. Vücut ısısı sabaha karşı ve gün içerisinde normal seviyelerde seyretmektedir.

Ateş neden çıkar?

Ateş yükselmesinin oldukça fazla nedeni olabilir. Genel olarak hasta olan kişilerde bağışıklık düşüklüğünden kaynaklı olarak ateş yükselmesi durumları ile karşı karşıya kalabilir. Vücuda giren bakterilerin ve virüslerin ilk olarak vücutta sergiledikleri reaksiyon ateş yükselmesi olarak görülmektedir.

Vücut ısının kaç derece olduğu birkaç yerden ölçülebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar; Koltukaltı, alın, bacak, ağız ve makat olarak bilinmektedir. Günümüzde ateş yükselmesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında sıklıkla karşılaşılan nedenler şunlardır;

  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriler
  • Güneş çarpması
  • Böcek ısırması
  • İlaç yan etkileri
  • Mantarlar
  • Gıda zehirlenmeleri gibi durumlar ateş yükselmesinin görülmesine neden olan en sık olaylardır.

Yüksek ateş belirtileri nelerdir?

Vücut sıcaklığı belirli bir derece üzerine çıktığı andan itibaren vücutta bazı değişiklikler ve reaksiyonlar gözlemlenebilir. Bunlar arasında bazıları oldukça normal reaksiyonlar olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı belirtiler görüldüğü anda hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek müdahale edilmesi gerekmektedir.

Ateş sanıldığı kadar masum bir hastalık değildir. Vücut sıcaklığı uzun aralıklarla yüksek seyretmesi sonucunda çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar kalıcı etki bırakarak hastanın hayati organlarında hasarlara neden olmasıyla sonuçlanabilir.

Ateş yükselmesinde karşılaşılan durumları iki başlık altında inceleyelim;

Ateş sırasında oluşabilecek normal reaksiyonlar;

  • Titreme
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Uyku
  • Kas ağrısı
  • Sorulara geç tepki verme

Acil müdahale gerektiren belirtiler;

  • Kusma
  • Bulantı
  • Zihinde karışıklık
  • Baygınlık
  • Tepkisizlik
  • Nöbet geçirme
  • İdrar yanması

Bu gibi durumlar görüldüğü anda acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak en doğru karar olacaktır.

Ateş çıktığında neler yapılması gerekir?

Ateş yükselmesi durumuyla ilgili halk arasında bilinen yanlışlardan birisi, ateş yükselmesinin bir rahatsızlık olduğudur. Vücut ısısının yükselmesi bir rahatsızlık değildir.

Ateş görülen kişilerde mutlaka bunun altında yatan başka bir sebep vardır. Bunun sonucunda vücut ısısı yükselmiştir. Örnek olarak gıda zehirlenmesi yaşayan bir kişide ateş görülebilir. Ancak gıda zehirlenmesi durumunun tedavi edilmesi ile görülen ateş normal seviyelere düşebilir.

Ateş ile baş etmenin en önemli yolları arasında sıvı tüketimi yer almaktadır. Ateşi normal seviyenin üzerinde olan bireylerin mutlaka sıvı takviyesi alması gerekmektedir. Bunun yanında vücudun belirli bölgelerine konulan bir nemli bez ateşe yapılacak müdahalelerden biridir. Baş, koltuk altı, bacak arası gibi bölgelere yapılacak nemli bez müdahalesi ile ateş seviyesi kontrol altında tutulabilir.

Bunun yanında ateşi olan bir kişinin kesinlikle sıcak ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Oda sıcaklığı düşürülmeli ve hastanın üzeri kesinlikle örtülmemelidir. Tüm bunlara rağmen ateşin düşmesi gerçekleşmediği durumlarda hastanın ılık su ile vücudunu yıkaması önerilmektedir. Ancak bu yıkanma normal banyo şeklinde değil kafasını ıslatmadan sadece vücudunu yıkamasıyla olmalıdır.

Hastanın sık sık küçük adımlarla kendisini yormadan hareket etmeside ateşin düşmesine yardımcı olacaktır. Sık sık ılık su ile boyun bölgesinin ve yüzünün yıkanması hastanın ateşinin düşmesine yardımcı olabilir.

Yalancı ateş nedir?

Ateş genel olarak belirli bir hastalığın habercisi olarak görülmektedir. Bunun yanında bazı durumlarda herhangi bir rahatsızlık olmadığı halde ateş yükselmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumlara halk arasında yalancı ateş denilmektedir. Yalancı ateş durumu birçok farklı durumun nedeni olarak görülebilir.

Tebeşir tozu ateş yapar mı?

Özellikle okul çağındaki çocuklar okula gitmemek için tebeşir tozu yiyerek ateşlerinin yükselmesini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak bu durum tamamen bir halk efsanesidir. Oldukça zararlı olan tebeşir tozu tüketimi ateş yükseltmez.

Bunun yanında içerisinde bulunan zararlı maddelerin etkisi ile vücut sıcaklığı yükselmesi görülebilir. Ancak bu durum oldukça tehlikeli ve yanlıştır. Bunun yerine uygulanabilir birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler tebeşir tozu yemekten daha sağlıklı ve daha etkili yöntemlerdir.

Yalancı ateş çıkarma yöntemleri nelerdir?

Yalancı ateş çıkarma yöntemleri arasında birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar bazen oldukça kolay sonuç verebilir. Yalancı ateşin çıkmasını sağlamak için uygulanan tüm yöntemler gün içerisinde kullanılan veya alışagelmiş sıcaklıkların üzerinde kalan bünyeden kaynaklı olacaktır.

Örnek olarak banyo suyunun 36 derece olması gerekirken siz banyo sırasında su sıcaklığını 40’lı derecelere çıkardığınız zaman vücudunuz ortam sıcaklığına ayak uydurarak yalancı ateş reaksiyonu gösterecektir. Bazı durumlarda yalancı ateş çıkarma yöntemleri işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda vücudu fazla zorlamamak en doğru karar olacaktır. Aşağıda yalancı ateş çıkarmak için uygulanacak bazı yöntemler verilmiştir.

Egzersiz yapmak

Egzersiz yapmak genel olarak vücut sıcaklığının artırılmasında uygulanan yöntemler arasındadır. Vücudun yorulması ve alışılagelmiş hareketler yapmak vücut sıcaklığını normalden yukarıya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Egzersizlerin uygulama sırasında oluşan kalp taşını hızı normal seviyesinden fazla olmaktadır. Bu durumda vücuttaki kan dolaşım seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Böylelikle vücut ısısı yükselerek ateşinizin çıkması oldukça kolay olacaktır.

Sıcak su torbaları

Sıcak su torbaları özellikle kış aylarında ayaklara ve vücudun belirli bölgelerine konularak o bölgedeki sıcaklığın artmasını sağlamaya yaramaktadır. Sıcak su torbalarının uygulandığı bölgede vücudun diğer bölgelerine göre vücut ısısı geçici süreliğine de olsa yükselecektir. Bu durumun uzun bir süre uygulanması durumunda daha fazla alanda sıcaklığın artmasına neden olma olasılığı bulunmaktadır. Böylelikle ateşiniz çıkacaktır.

Elektrikli battaniye

Elektrikli battaniye kullanımı özellikle kış aylarında soğuk odada yatan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Yalancı ateş çıkarma yöntemleri arasında elektrikli battaniye bulunmaktadır. Elektrikli battaniyeyi normal seviyesinin üzerinde çalıştırarak uzun süre boyunca alttan gelen sıcaklığa maruz kalan kişilerde ateş yükselmesi gibi durumlar görülebilir.

Bunun yanında elektrikli battaniye ile yalancı ateş çıkarmak isteyen kişiler mutlaka üzerine ince kıyafetler giyerek battaniyeye yatmalıdır. Sıcaklık direk olarak vücuda temas etmesi durumunda sonuç daha kolay olarak gerçekleşecektir.

Kaplıcalar

Kaplıcalar birçok kişi tarafından sağlık açısından veya belirli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kaplıcalarda bulunan sıcak su ve ortam sıcaklığı vücut ısısından yüksek olduğu için kişinin vücut ısısı artacaktır. Bu durumla birlikte yalancı ateş görülmesi durumu ortaya çıkabilir.

Sıcak banyo

Banyo suyunun sıcaklığı normal olarak vücut ısısına denk olarak yapılmalıdır. İdeal banyo suyu sıcaklığı 36-37 derece olarak bilinmektedir. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda yapılan banyolarda vücut sıcaklığı yükselecektir. Ancak banyo suyunun normal sıcaklıktan fazla olması durumunun vücudun Ph dengesine zararlı olmasından dolayı uzun süreler boyunca sıcak su ile banyo yapmak sağlıklı değildir. Bu konuya dikkat ederek sıcak su ile banyo yaparak yalancı ateş çıkarmak mümkündür.

Oda sıcaklığını yükseltmek

Normal bir oda sıcaklığı 20-22 derecelerde olmalıdır. Özellikle gece uykusunda bu sıcaklığın 18-19 derecelerde olması tavsiye edilmektedir. Oda sıcaklığı hem sağlık açısından hem de ortamdaki hava temizliği açısından oldukça önemlidir. Bu sıcaklıkların üzerinde olan oda sıcaklıkları vücudun alışılagelmiş dengesini etkileyerek yalancı ateş durumunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Yalancı ateş zararlı mıdır?

Yalancı ateş çıkarmak için uygulanan yöntemler arasında bazılarının sağlığa oldukça zararı olduğu söylenmektedir. Yalancı ateş çıkarması sonucunda vücut farklı bir reaksiyon vererek sağlığa zararlı bir durumun oluşmasına kadar gidebilir.

Ancak bazı yöntemlerin vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Örnek olarak sıcak su torbasının vücudun belirli bir noktasına konarak vücut ısısının yükseltilmesi kişiye herhangi bir zarar vermeyecektir. Ancak sıcak su ile banyo yapmak vücudun Ph dengesini etkileyeceği için uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bunun yerine daha çok günlük yaşamın gereksinimlerine uygun şekillerde yalancı ateş yöntemi sağlanmalıdır.

Son olarak ateş yükselmesinde görülen durum kan akış seviyesini etkilediği için bazı olumsuzluklara neden olabilir. Özellikle normalde yüksek ateş görülen hastalara müdahale edilerek ateşin normal seviyelere gelmesini sağlamak önemlidir. Yalancı ateş durumunda da bu geçerlidir. Uygulanan tüm yöntemler uzun süreli olmamalıdır. Uzun süreli uygulanan yöntemler sonucunda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.