
Başta uyuşma ve ağrının pek çok farklı sebebi olabilir. Beyinde hissedilen uyuşma bir hastalık olarak değil daha çok başka bir problemin habercisi olarak yorumlanmaktadır.
Sık yaşanan uyuşmaların nedeni psikolojik dahi olabilir. Bu nedenle başınızda hissettiğiniz uyuşmayı hemen ciddi bir hastalığa yormamanız gerektiği gibi, sıkça tekrar etmesi halinde mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
- Beyinde hissedilen uyuşmanın temel nedenleri şunlar olabilir:
- Kafatasına ya da boyun ve omurilik bölgesine alınan sert darbeler,
- Uykudaki dengesizlikler ve aşırılıklar. Örneğin çok az uyumak ya da çok uzun saatler boyunca uyumuş olmak,
- Vücuttaki bağışıklık sisteminin zayıflamış olması,
- Vücuttaki dolaşım sisteminin tam olarak çalışamaması, beyne yeterince oksijen taşınamaması.
Beyinde hissedilen uyuşma hissi bunların yanı sıra birçok rahatsızlığın da habercisi olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak ve uzman doktora danışmak şarttır. Yazımızın devamında başın tepe kısmında meydana gelen uyuşma hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Beyinde Uyuşma Hissedildiğinde Ne Yapılmalıdır?
Beyinde hissedilen uyuşmaların büyük ölçüde yoğun strese ve psikolojik nedenlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Öncelikle uyuşma hissedildiğinde kişi olabildiğince sakin kalmaya çalışmalı ve kendisini daha stresli bir duruma sokmamak için elinden geleni yapmalıdır.
Bu uyuşmaların nedenleri ve sonuçları kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için genel ve net bilgiler vermek mümkün değildir.
Eğer sıklıkla bu uyuşmaları hissediyorsanız yapmanız gereken zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına danışmak ve profesyonel destek almak. Yaşadığınız uyuşmaların nedenini ve çözümünü bu şekilde öğrenebilirsiniz.
Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında internet üzerinden okuduğunuz ve gördüğünüz her hastalığın adayı olmadığınızı unutmamalı, gereksiz korkuya kapılmamalı ve en doğru çözüm yolu için bir doktora başvurmalısınız.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nedir? Nasıl Geçer?
Uyuşma ve karıncalanma yönündeki şikayetler genellikle fiziksel hastalık şeklinde yorumlansa da her zaman fiziksel problemlerle ilişkili değildir. Hatta çoğu zaman altında psikolojik nedenler yatar.
Korku ve kaygı gibi duygular sempatik sinir sistemini harekete geçiren uyarıcılardır. Hisler vücut tarafından kolayca okunur ve yaşanan duygu aslında tüm vücudu etkiler.
Kaygı hissi arttığında vücutta karıncalanma ve uyuşma gibi sonuçlar ortaya çıkar. Aslında bu vücudun kendini korumak ve yeniden dengeye gelmek için aldığı önlemlerin bir sonucudur. Bunlar çoğu zaman panik atak belirtileridir ve fiziksel bir problemden daha çok; bir duygu durum bozukluğuna işaret eder.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Nedenleri Neler Olabilir?
Uyuşma ve karıncalanma hissinin psikolojik nedenleri genellikle psikolojik rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların insan yaşamını olumsuz etkilemesi ve fiziksel olarak da başka rahatsızlıklara neden olabilmesi oldukça tehlikeli olmalarının ana nedenidir.
Uyuşma ve karıncalanma belirtileri gösteriyorsanız psikolojik olarak aşağıda yer alan rahatsızlıklardan birine de yakalanmış olabilirsiniz. En sık karşılaşılan ve psikolojik yardım ya da düzenli bir hayat ile sorunların çözümü mümkün olabilen durumlardır. Ancak yine de psikolojik rahatsızlıkların da en az diğer rahatsızlıklar kadar gerçek ve ciddi olduğunu unutmamalısınız.
- Yoğun stres hali,
- Kaygı (Anksiyete),
- Panik atak,
- Aşırı korku,
- Travma sonrası stres bozukluğu,
- Uzun süre uykusuzluk,
gibi durumlarda psikolojik olarak vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanmalar ve uyuşmalar hissedilebilir.
Elbette yaşanan uyuşmanın psikolojik olup olmadığına doktorlarla görüşülerek karar verilmelidir. Nörolojik olarak bir problem olup olmadığı araştırıldıktan sonra, uyuşma nedeninin nörolojik bir sebebi olmadığı anlaşılırsa bir psikologla görüşebilir ve terapi alarak yaşadığınız bu problemi çözebilirsiniz.
Beyin Uyuşması Başka Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
- Migren: Başta hissedilen uzun süreli uyuşma migrenin erken belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle şiddetli baş ağrısıyla beraber uyuşma ve karıncalanma şikayetleri migren göstergesi olabilir.
- Sinüzit: Şiddetli geçirilen soğuk algınlıkları sinüzite neden olabilir. Bu durumda sinüslerin tıkanması, halsizlik, nefes almada ve uyumada güçlük çekme gibi şikayetler görülebilir. Sinüzit hastalığında aynı zamanda uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlarda oluşabilir. Bu durumda uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır.
- Beyin Damar Tıkanıklığı: Kimi zaman farklı problemlerin de tetiklenmesiyle ortaya çıkabilen bir durumdur. Beyin damarlarının tıkanması durumunda beyinde uyuşma, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler yaşanabilir. Bu durumda muhakkak doktora danışılmalıdır.
Başta Uyuşma İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyuşma ve karıncalanma hissi genel itibariyle vücudumuzun sinir sistemiyle ilgili bir durumdur. Uyuşukluk hissi genellikle ellerde, ayaklarda, kollarda, dil, dudak ve başta görülebilir.
Vücutta hissedilen bu uyuşmalarla ilgilenen bölüm Nöroloji bölümüdür. Bu gibi bir uyuşma şikayeti yaşandığında kişi Nöroloji bölümünden randevu almalı ve uzman bir doktorla görüşmelidir. Bu şekilde şikayetinizin nedenini ve çözümünü öğrenebilirsiniz.
Vücuttaki Uyuşmanın Nedenleri Ne Olabilir?
- Dolaşım sistemi bozuklukları,
- Psikolojik etkenler,
- Vitamin eksiklikleri,
- Bel fıtığı,
- Beyin ve omurilikte mevcut olan çeşitli rahatsızlıklar,
- Beyin efenksiyonları,
- Damar tıkanıklığı,
- Huzursuz bacak sendromları,
- Bacak kırılmaları,
- Migren,
- Romatizmal hastalıklar,
- Uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalmak,
gibi birbirinden son derece farklı nedenler vücudun çeşitli bölgelerinde ve başta uyuşma hissedilmesine sebep olabilir.
Başta Uyuşma İçin Ne gibi Tedavi Yöntemleri Vardır?
Kafada hissedilen uyuşmanın birçok farklı nedeni olabileceği ve bunların ciddilik boyutlarının da bir o kadar farklı olduğu öncesinde belirtilmişti. Bu sebeple en doğru çözüm ve tedavi için mutlaka bir doktora danışılması gerekir.
Peki bu uyuşmalar için doktorların kullandığı tedavi yöntemleri nelerdir?
Kafada hissedilen uyuşmanın tedavisinde kullanılacak bazı ilaç grupları:
- Tansiyon ilaçları,
- İltihap giderici ilaçlar,
- Kanda pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar,
- Çeşitli antidepresanlar,
- Zona hastalığı ve bazı virüs kaynaklı iltihapların tedavisinde kullanılan ilaçlar,
uyuşma tedavisinde hastaya ve tanıya bağlı olarak kullanılabilir.
Boyun Fıtığı, Boyun Düzleşmesi ve Başta Uyuşma
Başta hissedilen uyuşmanın en yaygın nedenlerinden biri de boyunda meydana gelmiş olan rahatsızlıklardır. Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar omurilik ve baş bölgesini de etkileyebilen problemlerdir.
Kötü bir pozisyonda uyumak, hareketsiz kalmak, uzun süreli olarak masa başında çalışmak zorunda olmak, ekrana uzun süreli bakmak gibi sebepler boyunda çeşitli rahatsızlıkların meydana gelmesine sebep olabilir.
Boyun fıtığı ve düzleşmenin yaşla beraber artış gösterdiği de bilinmektedir. Boyundaki bu baskı baş ağrısına, uyuşmalara, omuz ve sırt ağrısına da neden olabilir. Doktorunuzla görüşerek uygun bir tedavi yöntemi bulabilirsiniz.
Uyuşma İçin Doktorunuza Danışın!
Başta hissedilen uyuşma basit sebeplerden kaynaklanıyor olabileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle özellikle sıklıkla uyuşma şikâyeti yaşıyorsanız en kısa zamanda nöroloji doktoruna gitmelisiniz.