Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Hemen hemen herkesin yaygın olarak yaşadığı problemlerden bir tanesi olan burun akıntısı, günlük yaşamı zorlayan ve yaşam kalitesini düşüren durumlardan bir tanesidir. Genellikle gribal enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan burun akıntısı, nadiren de olsa farklı durumlar dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, kişilerin burun akıntısı deyip geçmemeleri gerekmektedir. Çünkü burun akıntısı yaşamı oldukça zorlayan konulardan bir tanesidir.

Burun akıntısının gerek iş yaşantısında, gerek sosyal yaşamda ciddi etkileri bulunmaktadır. Kişiyi halsiz düşüren, ruh halini olumsuz etkileyen ve günlük işlerinin akmasına neden olan bu sorun, uzun vadede yaşam düzenini olumsuz etkileyebilmektedir. Bazı kişiler burun akıntısı problemini mevsimsel olarak aylar boyunca yaşayabilmektedir. Oldukça zorlayıcı olan bu durum, kişinin yılın belirli dönemlerinde ilaç kullanmasına da ayrıca sebebiyet verebilmektedir. Ancak her ne olursa olsun, sebebe bağlanmayan ya da 10 gündür geçmeyen bir burun akıntısı durumu mevcutsa, kişilerin bir kulak burun boğaz doktoruna ya da hastanelerin acil bölümüne başvurmaları önem arz etmektedir.

Burun Akıntısı Kişiyi Nasıl Etkiler?

Burun akıntısı zaman zaman zorlayıcı, zaman zaman da halsiz bırakan problemlerden bir tanesidir. Kişilerin uzun vadede yaşam kalitesinin ciddi düzeyde etkilenmesine sebebiyet verebilen sorunların başında gelmektedir. Burun akıntısı ile mücadele etmek zorunda kalan kişilerin yaşadıkları çeşitli sorunlar oluşabilmektedir. Bunlardan bazıları;

  • Kişinin burnunu tıkayabilir ve bu durum gece uykularını olumsuz etkileyebilir. Burun gece saatlerinde akmaya devam edebilir ve yastıkta oluşan ıslaklık kişinin sürekli uyanmasına neden olabilir.
  • Kişinin sürekli hapşurmasına neden olarak, kişiyi rahatsız edebilir. Kişi üst üste hapşuruklar ile zorlanabilir. Ayrıca her hapşurukta akıntının olması, kişilerin peçete ihtiyacını arttırarak kişiye maddi anlamda da sıkıntı oluşturabilir.
  • Burun kenarları tahriş olabilir. Bu hem kötü bir görüntü oluşturmakta, hem de kişiyi olağandışı rahatsız etmektedir. Burun kenarlarındaki tahribatı kapatmak üzere makyaj yapan kişiler olabilir, ancak bu durumda dahi tekrar hapşuruk olacak ve ilgili kısım silinmek zorunda kalınarak açılacaktır.
  • Sosyal ilişkileri olumsuz etkileyen bir problemdir. Kişinin arkadaşlarının arasında alay konusu olmasına dahi sebebiyet verebilir. Dolayısıyla kişileri sosyal hayatta da rahatsız edecektir, bir süre sonra kişiyi çeşitli lakapların takılmasına dahi neden olabilmektedir.
  • Kişinin halsiz kalmasına sebebiyet vererek, işe, okula gitmesini engelleyebilir ya da yaptığı diğer planları iptal etmesine neden olabilir. Dolayısıyla birkaç gündür geçmiyorsa ve kişinin yataktan kalkmasına dahi engel olacak şekilde ağırlık hissi yaratıyorsa, zaman kaybetmeden hastanelerin acil servisine başvurmakta fayda olacaktır.
  • Kişinin iş ve okul yaşamındaki arkadaşlık ilişkilerini de olumsuz etkileyebilir. Burun akıntısı problemi kişilerin ondan kaçmasına sebebiyet verebilir. Çünkü kimse hastalık bulaştırma potansiyeli olan birinin yanında kalmayı tercih etmemektedir.

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısının oluşmasına sebebiyet verebilecek çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bazıları akıntının daha uzun süre devam etmesine sebebiyet verebilirken, bazıları yalnızca birkaç gün etki etmektedir. Bazı nedenlerin seviyesi kişilerin günlük yaşamlarını devam ettirmelerine dahi engel olabilirken, bazılarının seviyesi günlük yaşamlarını etkilemeyecek düzeydedir. Burun akıntısının genel nedenleri;

  • Akut sinüzit (mevsim fark etmeksizin tuttuğu anda şiddetli baş ağrısı yaratan ve burun akıntısına neden olan bir faktördür. Zaman zaman birkaç gün içinde, zaman zaman birkaç haftada geçmektedir. Genellikle kış aylarında görüldüğü bilinir.)
  • Alerjik durumlar (özellikle bahar aylarında polenlere karşı oluşan alerjik durumların bu soruna neden olabildiği bilinmektedir.)
  • Kronik sinüzit
  • Soğuk algınlığı ve grip (sonbahar ve kış aylarında görülen bu durum, genellikle birkaç gün içerisinde geçmektedir.)
  • Dekonjestan grubunda yer alan burun spreylerini, gereksiz yere çok yoğun kullanıyor olmak,
  • Sapmış burun septumu,
  • Kuru hava (özellikle kış aylarında görülen bir durumdur.)
  • Hormonal değişikliklerin görülmesi,
  • Burna yabancı bir cismin kaçmış olması,
  • Yüksek tansiyon, epileptik nöbet, erektil disfonksiyon ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar,
  • Mesleki astım,
  • Gebelik,
  • Respiratuar Sinsityal Virüsünün neden olması,
  • Sigara dumanı,
  • Nadir de olsa baş ağrısı, migren ve beyin tümörleri,
  • Burun polipleri,
  • Beyin omurilik sıvısının kaçağı,
  • Alerjik olmayan rinit durumların oluşumu,
    şeklindedir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısının geçmesi için kişilerin evde alabilecekleri bazı önlemler elbette vardır. Ancak belirli bir nedene bağlanamadığı halde, 5-10 gündür geçmeyen bir burun akıntısı durumu mevcutsa, kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Burun akıntıları genellikle küçük sebeplerden oluşuyor olsa da, zaman zaman büyük nedenlere de bağlanabilmektedir. Uzun vadede yaşamı olumsuz etkileyebilecek durumların oluşmasına da sebep olabileceğini unutmamak gerekir. Bu anlamda bir hekimden yardım almak doğru ve faydalı bir hamle olacaktır.

Burun Akıntısını Geçirmenin Doğal Yöntemleri

Burun akıntısını evde geçirmek isteyen kişilerin uygulayabilecekleri bazı yöntemler;

  • Bol miktarda sıvı tüketmek: Kişilerin bol sıvı tüketmeleri boğazlarının ve burun kanallarının yumuşamasına yardımcı olarak tıkanıklığın azalmasını sağlayacaktır. Sinüslerde ve burun boşluğunda bulunan mukusun atılmasına yardımcı olacak bu hamle, kahve, limon suyu ve çay gibi sıvılar ile gerçekleştirilmemelidir.
  • Buhar banyosu yapmak: Buharın burun kanallarını yumuşattığı ve sinüslere iyi geldiği bilinmektedir. Dolayısıyla banyoda geçirilen zaman oldukça kıymetlidir. Bunun yanı sıra kişiler istedikleri yağları da ekledikleri biraz suyu kaynatarak burnunu oraya yöneltebilir. Bu da tıkanıklıklara oldukça fayda sağlayacak bir eylemdir.
  • Sıcak bitki çayları yapmak: Sıcak bitki çayları sinüslerin açılmasına yardımcı olacak, burun boşluğunda biriken mukusun atılmasını sağlayacaktır. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda tercih edilebilecek olan bu hamle, kişinin rahatlamasını ve çabuk iyileşmesini sağlayacaktır. Kişi sevdiği bitki çaylarını tüketerek rahatsızlığına çözüm bulabilmektedir.
  • Zencefil, zerdeçal ve sarımsak gibi şifalı bitkiler ile hazırlanan kürlerin de burun tıkanıklığına çok iyi geldiği bilinmektedir. Kişilerin günlük yaşamlarında da kullanabilecekleri bu kürler, daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olacak etmenler arasındadır.

Burun Akıntısını Geçirmenin Medikal Yöntemleri

Burun akıntısından kurtulmak üzere kişilerin tercih edebilecekleri medikal yöntemler:

Uzun süredir geçmeyen bir burun akıntısı durumu varsa, kişinin mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir. Nadir de olsa kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilecek durumların olduğunu unutmamakta fayda vardır.

Akupresür: Sinüs ağrıları, burun tıkanıklıkları akupresür ile tedavi edilmektedir. Burnun her köşesine hafif basınç yaparak uygulanan bu tedavinin en az 10 kere yapılması gerekir. Günde en az 2-3 kere uygulanması daha etkili sonuçlar verecektir.

Sıcak Kompress: Yüzün ve burun bölgesinin üzerine sıcak baskı sağlamak, burun akıntısını geçirmeye yardımcı olacak yöntemler arasında yer almaktadır. Ilık veya nemli bez, ya da ısıyı çok yoğun geçirmeyen sıcak su torbaları tercih edilebilir.

Tetikleyicilerden kaçmak: Özellikle alerjik durumlara bağlı olarak oluşan bir burun akıntısı problemi mevcutsa, kişilerin tetikleyicilerden kaçmasında fayda olacaktır. Bu doğrultuda kişiler, polenlerden uzak durmak için çeşitli önlemler alabilir. Özellikle açık havaya çıkmaları gereken durumlarda, maske kulanmayı tercih etmek gibi önlemler fayda sağlayacaktır.

İlaçlar: Doktor kontrolünde hastalığın nedenini ortadan kaldıracak ilaçları tercih etmek faydalı olabilir. Özellikle soğuk algınlığı gibi kişiyi halsiz bırakan durumların olması halinde, kişilerin grip ilaçlarını kullanmasında fayda vardır. Ancak kontrolsüz ilaç kullanımının tehlikeli olduğunu unutmamak, mutlaka bir hekimden yardım almak önem arz etmektedir.