Ensede Çıkan Şişlikler Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde meydana gelen ensede şişlik problemi, kişilerin endişelenmesine neden olarak bu durumun nedenlerini sorgulamalarına sebep olmaktadır.Vücutta çıkan ani şişlikler genellikle kötü hastalıkların habercisi olarak bilindiğinden, kişi bu şişliği tümör, ur veya kötü huylu herhangi bir şey olarak düşünmektedir. Elbette ensede çıkan şişlikler bu tarz hastalıkların habercisi olabilmektedir. Ensede Çıkan Şişlikler Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurmaları önemlidir. Fakat her zaman kötü hastalıkların habercisi olmadığının da altını çizmek gerekir.

Ensede çıkan şişlik ense kökünde, ensenin sağında, solunda, altında ya da üstünde olabilir. Bunun pek çok nedeni vardır, kişinin durumu felaketleştirmeden önce diğer ihtimalleri değerlendirmesi önemlidir. Ancak bir sebep bulamamışsa ve şişlik 10 günü aşkın süredir herhangi bir düzelme göstermemişse, bir genel cerraha başvurmak önemlidir. Bu sayede herhangi bir hastalık durumu söz konusuysa, erkenden teşhis edilecek ve tedavi edilecektir.

Ensede çıkan şişlikler günlük yaşamı olumsuz etkileyen ancak çok daha kötü olmayan durumlar dolayısıyla da oluşabilir. Örneğin yeni saç ekimi yaptırmış bir bireyin, saç köklerinin aşırı işlem görmesine bağlı olarak ensede şişlik oluşabilir. Bu durumun hemen kötüye yordanmaması, durumun çok daha kötü olmadığının bilincinde olunması gerekmektedir. Bazen farklı nedenlere bağlı olarak iltihaplanmalar meydana gelebilmektedir. Kişilerin bir doktora başvurarak durumu aktarmaları önemlidir. Bu sayede uygun tanı ve tedavi sağlanacak, eğer kötü bir durum söz konusuysa da, ilerlemeden önlemi alınacaktır.

Ensede Çıkan Şişliğin Nedenleri

Ensede çıkan şişliğin çok fazla nedeni olabilmektedir. Kişilerin durumu hemen kötü olarak algılamaları gerekmemektedir. Ensede beyincik ve omurilik soğanı gibi önemli organların bulunuyor olmaları, kişilerin bu durumun beyinde kaynaklandığını düşünerek korkmalarına sebebiyet vermiştir. Oysa her zaman böyle korkunç durumların söz konusu olmadığının altını çizmek gerekmektedir. Bunun yerine sakin olmak, doktor randevusu aldıktan sonra biraz araştırma yaparak en azından iç rahatlatmak önemlidir.

Neden Ensede Şişlik Oluşur?

  • Ensede şişlik kızamık ve kulakçık gibi günlük rutini olumsuz etkileyen ve kişiyi halsiz düşüren hastalıklar dolayısıyla oluşabilmektedir. Genellikle vücudun ödem tutması dolayısıyla oluşan bu durum geçicidir, ancak yine de uygun tedavi sağlanabilir.
  • Özellikle erkeklerde ensede çıkan şişliklerin en yaygın nedenlerinden bir tanesi, orada yağ bezesinin oluşmuş olmasıdır. Omurilik soğanına ya da beyinciğe herhangi bir baskı yapmadığı sürece herhangi bir sorun yoktur. Zaten genellikle bu şişlikler derinin üstünde oluşmaktadır. Çok nadiren derinin altında olup önemli organlara baskı yapabilir. Bu gibi durumlarda kişinin günlük yaşamının etkilenmemesi adına uygun ilaç tedavisine ya da cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
  • Tiroid hastalıklarının bu tarz şişlikler oluşturabileceği bilinmektedir. Tiroidlerin çok hızlı çalışmasına ya da yeterince çalışmamasına bağlı olarak, vücut çeşitli yerlerde ödem toplayabilir. Yaygın olarak boğaz kısmında ödem görülse de, zaman zaman ense kökünde de tiroid hastalıklarına bağlı olarak tümörler oluşabilmektedir.
  • Yutak bölgesinde bazı çeşitli iyi ya da kötü hastalıklar oluşabilir. Bu hastalıkların lenf bölgelerine sıçraması ile birlikte, ensede şişlik meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumların oluşabilme ihtimali varsa, kişinin hiç zaman kaybetmeden doktora gitmesi önerilmektedir. Özellikle yutak bölgesinde kanser ya da tümör olduğu teşhis edilmiş kişilerin, enselerinde oluşan şişliği mutlaka doktorlarına bildirmeleri gerekecektir.
  • İyi veya kötü huylu tümörler de ensede şişliğe neden olabilmektedir. Tabiki bu durum en korkulan senaryolardan bir tanesidir. Kişi diğer tüm ihtimalleri değerlendirdikten ve olmadığına emin olduktan sonra bu ihtimalin söz konusu olduğunu düşünmelidir. Ayrıca sebebini anlayamadığı şişlik 10 günden daha uzun süredir geçmemişse, kişinin acilen bir genel cerraha gitmesinde fayda vardır.
  • Kıl kökü iltihabı gibi saçların ya da ensedeki saçların işlem görmesine bağlı olarak oluşmuş bir durum da olabilir. Özellikle yeni saç ekimi yaptırmış ya da kıl dönmesiyle ilgili işlem görmüş olan kişilerde bu gibi durumların oluşması normaldir. İşlemi yapan uzman da kişiyi bu konuda uyaracaktır. Eğer ağrılı ve baş edilemez şekildeyse, işlemlerin yaptırıldığı doktora başvurmakta fayda vardır.

Ne Zaman Ensede Çıkan Şişlikten Korkmamız Gerekir?

Ensede çıkan şişlik katı ya da içi sıvı dolu olacak şekilde oluşabilmektedir. Genelde insanları korkutan bu şişlikler, çoğu zaman kitle şeklinde tabir edilmektedir. Normalde olmayan ancak dokunulduğunda ele gelen bir kitleden söz edilebilir. Bu kitleler genellikle iyi huyludur ve hızlı bir şekilde tedavi edilir. Ancak zaman zaman bu kitlelerin kötü huylu olabileceğini de unutmamak gerekir. Yine de kişilerin en kötüsünü düşünmeden önce bir doktora başvurmaları en doğru seçenektir.

Ensede çıkan şişlik büyük oranda lenf bezlerinin ya da lenf düğümlerinin iltihap olması dolayısıyla gelişmektedir. Lenf bezlerinin ya da düğümlerinin iltihap olmasının pek çok nedeni olabilmektedir. Şişliğin çıktığı bölgeye yakın bölgelerde, hastalığa ya da tedaviye bağlı olarak oluşan acılar, ağrılar ya da tedavinin lenf bezlerini etkilemesi böyle durumlar oluşturabilmektedir. Oluşan kitlelerin iyi huylu olup olmadığı hakkında genellikle fizik tedavi bilgi sağlamaktadır.

Ensede Çıkan Şişlikten Ne Zaman Korkmalıyım?

Ensede çıkan şişlik elle kontrol edildiğinde, oynayan ya da kıpırdayan yapının içi yumuşak kıvamlıysa ve bir sıvı olduğu hissediliyorsa, elle bu kitle hareket ediyorsa şişliğin genellikle iyi huylu bir kitle olduğu bilinmektedir. Genellikle doğumsal kistler bu şekilde olmaktadır, özellikle çocuk ve genç yetişkin grubunda sıklıkla rastlanmaktadır.

Şişliğe bakıldığında üzeri kızarıksa ve ağrılı şişlikler söz konusuysa, bu şişliklerin daha çok enfeksiyon dolayısıyla büyümüş lenf bezi iltihabı kaynaklı olduğu bilinmektedir. Genellikle bu iltihaplar 2-6 gün içerisinde geçmektedir ancak hastadan hastaya uzadığı durumların da görüldüğünün altını çizmek gerekir. Özellikle saç ekimi gibi işlemler yaptırmış kişilerin, ağrıları bitene kadar şişliğin devam edebileceğini unutmamak gerekir.

Kendiliğinden büyüyüp küçülen kitleler genellikle iyi huylu olmaktadır. Kişiler iyi huylu olduğunu düşünüyorlarsa bile, teyit amaçlı bir doktordan yardım almalıdır. Durumu netleştirecek kişiler genel cerrahi uzmanlarıdır. Uygun tanı ve tedavi ile kişi kısa sürede ilgili şişlikten kurtularak normal hayatına devam edebilecektir.

Eğer:
Kitle kısa sürede büyüyor, hareketsiz, sert ve birleşme eğilimli ise, ağrısızsa mutlaka ileri tetkikler verilmeli ve hiç zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Bu şişliklerin yanı sıra gece terlemeleri, yorgunluk, bilinçsiz aşırı kilo kaybı, ses değişikliği ya da kısıklığı, ateş, tükürükten kan gelmesi ve çeşitli yerlerde morlukların oluşması gibi durumlar mevcutsa, kötü huylu bir şeylerin olabileceği unutulmamalıdır.

Böyle bir durumun görülmesi halinde, kişinin hemen bir uzmana gitmesi ve durumunu eksiksiz anlatması şarttır. Bu sayede erken tanı ve tedavi ile kişinin iyileşmesi sağlanabilmektedir. Fakat dikkate alınmaz ve uzun süre doktora başvurulmazsa, belki de kötü huylu olan şişlik günden güne tedaviyi daha zor hale getirecektir.

Ensede Çıkan Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorun öncelikle ensede çıkan şişliğin altında yatan sebebi iyice araştırması gerekmektedir. Bunun için çeşitli cihazlardan destek alacak, hastanın öyküsünü değerlendirecek ve ilgili tetkikleri isteyecektir. Öncelikle elle muayene yapılacak ve şişliğin durumu hakkında bilgi sahibi olunacaktır. Ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR, PET tarama gibi cihazlar ile kitlenin içine bakıldıktan sonra, biyopsi ile durum hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunacaktır.

Ensede çıkan şişliğin neyden kaynaklandığı hakkında detaylı bilgi sahibi olunduktan sonra, doktor gerekli tedaviyi ilgili kişiye sunacaktır. Eğer iyi huylu bir şişlik söz konusuysa ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale yöntemlerinden faydalanılabilmektedir. Özellikle iltihaba bağlı olduğu düşünülen şişliklerde, zaman zaman hiçbir müdahaleye dahi gerek kalmamaktadır. Şişlik zaman içerisinde inmekte ve tamamen ortadan kalkmaktadır. Yine de uzun süredir devam eden bir iltihap durumu söz konusuysa, iltihabı yok etmek adına ilaç tedavisine de başlanabilmektedir.

Ensede çıkan şişlik kötü huylu bir duruma işaret ediyorsa, bu noktada uygunalacak tedavi yöntemi şişliğin boyutuna ve dağılımına göre değişiklik göstermektedir. Eğer çok fazla bir yayılma durumu söz konusu değilse, ışın tedavisi, ilaç tedavisi gibi tedaviler uygulanabilir. Bunun yanı sıra, cerrahi müdahale ile yalnızca tümör de alınabilir. Fakat yayılım gösterme gibi bir durum söz konusuysa, kemoterapi gibi çeşitli müdahalelerden yardım alınabilmektedir.

Tedavi şekli kişiye özel olmakla birlikte, ensede çıkan şişliğin durumuna, yayılımına, kişinin yaşam öyküsüne ve neden oluştuğuna göre değişiklik göstermektedir. Kişilerin hemen en kötüsünü düşünüp moralini bozmaması ancak yine de önlem alabilmek adına bir doktora başvurması önem arz etmektedir. Bu sayede tedavi daha hızlı sonuç verecek, erken tanı ile birlikte tedaviye hemen başlanmış olunacaktır.