
Genital bölgede meydana gelen deri soyulmaları pek çok farklı rahatsızlıkların sebebi olabileceği bilinen bir gerçektir. Bu soyulmalar geniş bir bölgeyi kaplayabileceği gibi küçük bir bölgeyi de kaplayabilir. Bazen şiddetli kaşıntılara da sebep olabilen bu soyulmaların çeşitli sebepleri olabileceği gibi tedavi konusunda da nedenlerine bağlı olarak hızlı çözümler sunulabilir. Genital Bölgede Deri Soyulması Nedenler?
Deri soyulmalarının meydana gelmesinde cilt tipleri de etkilidir. Kuru bir cilde sahipseniz soyulmalar daha sık meydana gelebilmektedir. Bunların yanı sıra genital bölgenizi temizlerken kullandığınız ağda gibi temizlik ürünleri cildinizi tahriş edebilir. Bunun sonucunda da soyulmalar meydana geldiğinde çeşitli kremler ile birlikte hızlı tedavi yöntemlerine de sahip olabilirsiniz.
Ancak ağda haricinde sebebini bilmediğiniz bir biçimde deri soyulmaları meydana gelmişse en yakın zamanda bir doktora görünmeniz sizlerin sağlığı için daha etkili bir yöntem olacaktır. Herhangi bir hastalık öyküsünün oluşumuna karşı erken tedavi için çalışmalara başlama fırsatını elde edebilme şansını ve iyileşme şansına kavuşabilirsiniz.
Genital Bölgede Deri Soyulması Belirtileri
Pek çok farklı sebepten meydana gelen bu soyulmalar oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Sonu genital kansere kadar uzayabilen bu durumlarla karşı karşıya kalabilme ihtimaliniz olduğundan erken tedavi seçeneğine sahip olabilmek için en kısa zamanda bir doktor randevusu alıp doktora görünmeniz sizlerin sağlığı için önemli olacaktır.
- Genital bölgede şiddetli kaşıntılar meydana gelir.
- Genital bölgede şişmelerin meydana gelmesi
- Genital bölgede açık renkli veya koyu renkli renk değişimleri
- Genital bölgede su dolu kabarcıklarının meydana gelmesi
- Genital bölgede yanma hissi oluşumu
- Genital bölgede enfeksiyon belirtilerinin oluşumu
- Genital bölgede kabuklanmaların meydana gelmesi
Genital Bölgede Deri Soyulması Nedenleri
Genital bölgede meydana gelen deri soyulmalarının pek çok nedenleri bulunmaktadır. Bunlar geçici olabildiği gibi kalıcı durumlar da olabilir. Bu durumda ağda gibi durumlardan dolayı meydana gelen deri soyulmaları geçici olmaktadır. Kendi kendinize teşhis koyup psikolojik anlamda kendinizi yıpratmamak için bir doktordan randevu alınız ve nedenini en donanımlı kişilerden öğreniniz.
- Genital bölgeye uygulanan ağda veya epilasyon aleti ile yapılan temizlik
- Mantar enfeksiyonu hastalığının başlangıcı
- Liken Planus hastalığı
- Liken Skleroz hastalığı
- Genital bölgede meydana gelen soyulmalarla birlikte başka belirtilerin bulunması vajinal kansere işaret olabilir.
- HPV Genital Siğilleri
- Alerjik bir reaksiyonun sonucu olarak meydana gelebilir
- Genital bölgeyi temizlemek için jilet veya tüy dökücü kremlerin kullanılması
- Parfümlü tuvalet kağıtlarının kullanılması
- Deodorantlı petler kullanmak
- Cildi sıkan kıyafetler giymek
- Genital bölgenin kuru tutulmaması
- Genital bölgede ciddi yara oluşumlarının ortaya çıkması da vajinal kansere işaret edebilir.
Genital Bölgede Deri Soyulması Tedavisi
Tedavi aşamasına geçilmeden önce yapılması gereken şey en kısa zamanda bir doktora başvurup neden olduğunu daha doğru bir biçimde öğrenmek olacaktır. Lütfen doktorunuza danışmadan kendi kendinize hastalık teşhisi koyup kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmayınız.
Doktorunuzun size vermiş olduğu ilaçları veya kremleri düzenli bir şekilde kullanmanız ilk yapmanız gereken şeylerden biri olmalıdır. Doktorunuzun talimatlarına uyarsanız daha hızlı bir şekilde iyileşme şansını yakalayıp olası ağrı durumlarından kurtulmuş olursunuz.
Bunları yanı sıra olası genital bölgede deri soyulmasının tedavisine ek olarak yapabileceğiniz şeyler bulunmaktadır. Kuru ciltler için ya da hali hazırda soyulmalar meydana gelmişse bu durumlar için hazırlanan özel kremleri eczanenizden alıp kullanabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki her kullandığınız ürünün içeriğinde sizlerde alerji öyküsünü tetikleyecek durumlar olabilir.
Bu tip durumlarla karşılaşmamak için hızlı alerji testlerinden yaptırıp ürünlerin içeriklerinde sizlerin hali hazırda bir alerjinizin olup olmadığını veya alerjinizi tetikleyecek ürünlerin olup olmadığını teyit ettikten sonra bu ürünleri kullanabilir ve ağrılarınız hızlı bir şekilde dinebilir.
Ağda kullanımından sonra oluşan deri soyulmaları çok ciddi değildir. Eczanelerden alabileceğiniz çeşitli kremlerle hızlı çözüme ulaşabilirsiniz. Ancak bu soyulmalar yerini derin yara oluşumlarına bırakırsa bu durumda bir doktora danışmanız daha iyi olacaktır. Hem kafanızda kuruntu yapmazsınız hem de sebebini daha doğru bir şekilde öğrenip doğru tedaviyi uygulayabilirler.
Genital bölgenin yıkanması sırasında aşırı derecede ve yanıcı etkiye sahip sıcak su kullanmayınız. Ayrıca genital bölgenize parfüm, kolonya, sabun, duş jelleri gibi tahriş edici ürünler ile temas etmesinden kaçınmaya çalışınız. Bu bölgenin yıkanması aşamasında ılık su tercih etmelisiniz. Yıkama esnasında vajinal bölgenin içerisine su köpüklü su kaçmamasına özen göstermelisiniz.
Kıyafet tercihleri de genital bölgede deri soyulmalarına sebep olabilmektedir. Ancak yapılacak küçük değişiklikler de bu durumdan kurtulabilecektir. Kıyafet tercihlerinde çok sıkı olan ürünleri kullanmak yerine daha vücudunuza uygun kıyafetleri tercih etmelisiniz. Kıyafet tercihlerizi pamuklu ürünler yanında olması sağlığınız için daha iyi olacaktır.
İç çamaşırlarınızı sık sık değiştirmeye özen göstermelisiniz. Genital bölgenizin nemli olmadığından ve daima kuru kaldığından mutlaka emin olun. Temizlik esnasında kullanılan ürünlerin içlerindeki kimyasalların tahriş edici olmadığından emin olmalısınız.
Ped kullanımı konusunda oldukça seçici olmalısınız. Kullandığınız pedlerin alerjen olarak etkilerinden dolayı da genital bölgede deri soyulması meydana gelebilmektedir. Pedlerinizin kimyasal işlemlerden çok az geçmiş olan ürünlerden oluşmasını teyir edin. Kısa sürelerde değiştirmeye özen gösterin ve pedlerinizin parfümlü pedler olmadığından emin olunuz.
Genital Bölgede Deri Soyulması Risk Faktörleri
Genital bölgede deri soyulması pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bazı hastalıkların belirtileri birbirine benzediğinden net bir sonuç alabilmek için ilk yapmanız gereken bir doktora başvurmanız olacaktır. Bu durum bünyesinde pek çok risk faktörlerini taşısa da özellikle mantar hastalığı veya vajinal kanserin risk faktörleri olduğu söylenebilir.
- Özellikler mantar oluşumundan dolayı meydana gelen risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gebelik deri soyulmalarının en çok görüldüğü ve özellikle doğuma yakın zamanlarda meydana geldiği bilinmektedir.
- Doğum kontrol hapları da mantar hastalığını tetikleyici bir özelliğe sahiptir. Doğum kontrol hapları yüksek doz birinci nesil ve düşük doz ikinci nesil olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Yüksek doz doğum kontrol haplarının kullanımı günümüzde çok azdır. Siz de bu eski nesil ilaçları sağlığınız açısından kullanmamalısınız.
- Şeker hastalığı mantar oluşumunu tetiklediğinden vajinal bölgede deri soyulmalarını da beraberinde getirir, bunun önüne geçebilmek için insülin testlerinden yaptırabilirsiniz.
- İmmunsupresyon da ilaçların yan etkisi neticesinde bağışıklık sisteminde dengesizliklere yol açtığından mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviye ürünler kullanmanız bu rahatsızlığa yakalanma oranınızı düşürmektedir.
- Kullanılan iç çamaşırlarının tütünün naylon olması genital bölgenin nem oranını artırdığı için bu durum mantar hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar. Naylon ürünler yerine pamuklu ürünleri kullanmanız hem sağlığınız açısından hem de rahatlık açısından sizin için daha iyi bir deneyim imkanı sağlamanıza yardımcı olabilir.
- Troid hormonundaki bozukluklar meydana gelmesi durumu mantar rahatsızlığını etkiler. Troidlerinizin düzenli olarak doktor kontrolünden geçirmeniz hem ileride oluşabilecek rahatsızlıkların önünü kesebilir hem de risk faktörlerini azaltabilir.
Diğer bir risk faktörü vajinal kanser olabilmektedir. Ancak bunu net olarak söylemek pek mümkün olmayacaktır. Vajinal kanserin risk faktörleri ve neyin sebep olduğu hala da bilinmemektedir. Bu durum bireysel olarak yapılan testler sonucunda ancak ortaya çıkabilir. Doktorunuz vasıtasıyla bu hastalığa sahip olduğunuzdan emin olmadan önce lütfen kendi kendinize hastalık teşhisi koymayınız.
- Kronik anlamda sürekli olarak meydana gelen kaşınmalar buna sebep olabilmektedir.
- Sigara tüketen kadınlarda da görülebilmektedir.
- Servikal kansere sahip olan kadınlarda görülebilmektedir.
- HIV enfeksiyonunu vücudunda barındıran kadınlarda görülebilmektedir.
Genital Bölgede Deri Soyulması Bitkisel Tedavi
En doğru tedavi tabiki de hekimlerimiz tarafından sağlanmaktadır. Öncelikle doğru teşhis alındıktan sonra çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemlerini kullanmadan önce bu malzemelere karşı herhangi bir alerji öykünüzün olmadığından emin olmalısınız.
İlk olarak genital bölgelere özel antibakteriyel pudra, genital bölgedeki nemi alma özelliğinden dolayı olası bölgede oluşabilecek bakterilerin oluşumunu önlemektedir. Eczanelerden reçetesiz bir biçimde alabileceğiniz bu ürün hızlı bir önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir.
Bir diğer tedavi türü ise mucizevi elma sirkesi ile yapılmaktadır. Genital bölgede meydana gelen enfeksiyon oluşumlarını temizleyip o bölgeyi tedavi etmektedir. Burada yapmanız gereken iki kaşık elma sirkesi ile bir su bardağı ılık suyu karıştırıp genital bölgeyi en fazla üç gün boyunca yıkayınız. Elma sirkesi genital bölgede oluşan bakterileri yok etme etkisine sahiptir.
Genital bölgeye uygulanan buz torbası ağrıları dindirebilir. Ancak buz torbası uygulamasından sonra nemli olan genital bölgenin kuru olduğundan emin olmalısınız yoksa sıcak havaların da etkisi ile bakteriler daha da çoğalabilir ve bu sağlık açısından iyi olmayacaktır.
MERHABA BENDE DE SOYULMALAR OLUYOR ACABA TEHLIKESİ VAR Mİ YA DA DOKTOTA GİTMELIMIYIM
Bende 2015ten beri bir soyulma mevcut ama sürekli olmuyor ara ara oluyor hastaneye gerek duymadım deri kendini yeniliyor diye ama gitmeye karar verdim bu arada bilgileriniz için de teşekkürler güzel ve okunaklı bir makale olmuş
Bence deri soyulması normal bişey bende oluyor ne yazıkki ama pekte umursamadım kötü bir hastalık belirtisi olmasında gerisi önemli değil
İki yıla aşkındır bende hem soyulma hemde kararmalar oluşmaya başladı hastaneye gitmeye utanıyorum ne yapacağımı şaşırdım
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler hocam zaman ayırıp bizlere bilgi amaçlı yaptığınız emekten dolayı çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler bana çok yaradı saygılar hocam
Bende de aynı durum oldu doktor arkadaşıma danıştım ara ara deri kendini yeniliyormuş hastanelik bir durum yok bence
Kimse kuskulanmasın deri kendini yeniliyor en azından benim öyle oldu ama yinede aksi durumlar olabiliyor dikkatli olmak lazım
Merhaba hocam 27 yaşındayım bende son bir haftadır aşırı döküntüler oluyor ve baya kötü kokuyor deri döküntülerini normal karşılıyorum diyelim ya bu kötü koku neden oluyor blen iyisi bir hastaneye gitmeliyim