
Grip, tedavi yöntemlerinin doğru şekilde gerçekleştirilmesi durumlarında 2 haftalık bir süreçte ortadan kaldırılabilen bir sağlık problemidir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde bu durum komplikasyonların ilerlenmesine göre hayati tehlike oluşturabilecek bir durumdur. Bireyler tarafından günlük yaşamları içinde alabilecekleri önlemler sayesinde gribe karşı bir savunma hattı oluşturmalıdır. Burun akıntısı ya da burun tıkanıklıkları en fazla karşılaşılan durumken, bu belirtileri evlerde belirli işlemler uygulayarak en aza indirebilmek te mümkündür. Risk grubu içinde yer alan bireyler ve ağır belirtiler gösteren bireylerin geç kalmadan doktor kontrolüne gitmesi son derece önemlidir.
Grip Nedir?
Virüslerin neden olduğu enfeksiyon sonucunda meydana gelen rahatsızlık durumlarına grip ismi verilmektedir. Tıp alanında İNFLUENZA olarak adlandırılan grip, birden fazla virüsün bir araya gelerek akciğer ve boğazlara yerleşmesi durumunda meydana gelir. Bu durum çocuklarda bitki çayları, ilaç ve besin takviyeleri uygulanarak kısa sürede tedavi altına alınan bir durum olsa da risk yönünde bazı bireylerin durumlarının ciddileşmesi sonucunda ölümcül seviyeye getirildiğini de söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle risk grubu içinde yer alan bireylerin geç kalmadan doktor kontrolüne gitmesi son derece önemlidir. Bu sayede önlem alınmasıyla birlikte tedavi sürecine de başlanmış olunur.
Grip açısından riskli grup içinde yer alan bireyler ise;
- Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler
- 5 yaş altında olanlar (Ancak 2 yaş altında olan bebekler daha fazla risk altındadır)
- Karaciğer, Astım, Diyabet, kronik hastalıkları olanlar ve kalp problemleri olan bireyler
- 65 yaşından daha büyük olanlar
- Son 2 haftalık zaman diliminde doğum yapmış olan kadınlar
- Hamile olan anne adayları
Grip özellikle kış dönemlerinde karşılaşılan bir durum olması nedeniyle önceden tahmin edilebilecek bir durum söz konusu değildir. Her kış döneminde değişim haline giren gribe karşı insanların önlem alması son derece önemlidir. Gribin en dikkat edilmesi gereken noktası ise özellikle solunum yolunda meydana gelebilecek hastalıkların yanı sıra ciddi seviyede rahatsızlık verecek enfeksiyonlara da neden olabilmektedir.
Grip Neden Olur?
Bulaşıcı hastalıklar grubunda yer alan grip, temas ve solunum yolu ile bulaşabilen bir hastalık türüdür. Grip olan bireylerde görülebilen durumlar arasında öksürme ve hapşırma durumu görülürken, konuşma sırasında da virüs hava ile bulaşabilen bir tür hastalıktır. Grip olan bireyle aynı ortamda bulunan bireylere grip bulaşma riski oldukça yüksektir. Gribe karşı bağışıklık olmayan bireyler genellikle 3 gün içinde grip olurlar.
Havasız ve kapalı ortamlarda gribin yayılma riski daha fazladır. Ancak açık havada bu durum 8 saat varlığını sürdürse de toplu alanlarda birden fazla kişiye rahatlıkla bulaşabilmektedir. Özellikle temas yoluyla bulaşabilen özellikleri olması nedeniyle iş yerleri ve alışveriş merkezlerinde bulunan bölgelerde temas etmesi durumlarında hızlı bir şekilde yayılım eğilimi gösterebilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli adımlar sürekli olarak elleri yıkamak, yakın temastan uzak durmak ve tokalaşmaktan kaçınmak gribe yakalanma riskini en aza indirir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip, bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler ve gençlerde hafif belirtiler ile atlatılabilen bir hastalık türü olsa da genellikle burun akması sonucunda kendisini belli eder. Ancak günümüzde en fazla karşılaşılan grip belirtileri ise şu şekildedir;
- Terleme
- Yüksek Ateş
- Kas ağrısı
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Öksürük nedeniyle kusma
- Boğazda meydana gelen ağrı
- Burunda akıntı
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Burun tıkanıklığı
Uzun süreli grip durumlarında tedavi olunmaz ise grip sonucunda zatürre, bronşit ya da sinüzit gibi hastalıkların oluşumuna neden olur. Riskli grupta yer alan bireyler zatürre geçirmesi durumlarında farklı hastalıkları da tetikleyeceğinin unutulmaması gerekmektedir.
Grip Nasıl Geçer?
Grip şiddetine göre farklı tedavilerin uygulanması sonucunda tedavi edilebilecek bir hastalık olması nedeniyle, tedavi sürecinin başından itibaren bağışıklık sisteminin güçlü olması iyileşme için en önemli adım olacaktır. Bununla birlikte özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde yapılan grip aşısı, grip salgınının oluşmasına neden olabilecek virüslere karşı alınabilecek en önemli önlemdir. Bu nedenle grip aşısını yapmak bireylere kalkan görevi göreceği için kesinlikle yaptırılması gereken bir aşı olduğunun altını çizelim. Gribin geçmesi için uygulanan en önemli tedavilerin başında vitamin takviyesi ve burun spreyleridir. Doktorlar tarafından reçete edilen bu ilaçlar sayesinde gribin geçmesi sağlanabilir.
Gribe Ne İyi Gelir?
Gribe yakalanan bir bireyin bunu en hızlı şekilde atlatması ve hastalıkların belirtilerini en aza indirebilmesi için düzenli bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Grip olan birey sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekirken grip dönemlerinde ekstra daha fazla enerji ihtiyacı doğar. İhtiyaç duyulan enerjiyi vücuda verebilmek için protein, mineral ve vitamin açısından zengin olan besin kaynaklarını tüketmek gerekir. Grip durumlarında meydana gelebilecek en önemli unsur sıvı kayıplarıdır. Bu nedenle günlük olarak en az 2,5 litre su tüketimi de son derece önemlidir.
C vitamini açısından zengin olan besinleri tüketmek gribe karşı etkili olabileceği gibi doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir besin takviyesi ya da vitamin kullanılmamalıdır. C vitamini açısından zengin olan besinler ise;
- Maydanoz
- Kivi
- Domates
- Kuşburnu
- Yeşilbiber
- Greyfurt
- Nar
- Mandalina
- Portakal
- Limon
Özellikle kış dönemlerinde tüketebileceğiniz limon ve zencefil çayları grip belirtilerini büyük ölçüde azaltacaktır.
Grip İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
- Süregelen şiddetli baş ağrıları Nefes almada zorluk çekmek
- Burunda kalıcı hale gelen tıkanıklık Süregelen yüksek ateş
- Yutkunma sırasında ağrı Süregelen öksürük
- Kusma
- Yukarıdaki belirtilere göre bireyler farklı hastalık türüne de yakalanmış olabilir. Bu nedenle bu belirtilerin sürekli olarak şiddetlenmesi ve ateşinin düşmemesi durumlarında geç kalmadan doktor kontrolüne gitmesinde fayda var.
- Gripten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
- Elleri sürekli olarak bol su ve sabun kullanarak yıkamak
- Uzun süre boyunca ellerin yıkanmadığı zamanlarda ağız ve göz bölgeleriyle temas edilmemesi
- Havasız ya da kapalı ortamlarda uzun süre boyunca kalınmamalı ve bireylerle temas edilmemeli
- Hapşırma ya da öksürme durumlarında ağız ve burun bölgesini mendil ile kapatmalı. Aksi durumlarda virüsü hava yolu ile başkalarına bulaştırma riski artacaktır
- Grip olan bireylerle temas halinde olunmamalı
- Grip olan bireylerin kullandığı kişisel eşyaları kullanmamalı
- Grip olan bireylerin ağız ve burun bölgesini kapatacak şekilde maske takması gerekir. Ayrıca kalabalık ortamlarda olma durumlarında hasta olmayan bireylerin de maske takması gerekmektedir.
- Kapalı ortamların hava alması sağlanmalı
- Hava durumlarına göre daha sağlıklı beslenirken aynı zaman da hava durumlarına göre elbiseler tercih edilerek giyilmeli
- Gripten korunmak isteyen bir bireyin alabileceği en iyi önlem grip aşısıdır
Grip Aşısı Nedir?
Gribe karşı alınabilecek en etkili önlem grip aşısıdır. Her yıl gelişerek değişiklik gösteren gribe karşı uygulanacak grip aşısı 1 yıl süre gelebilen bir koruma sağlayacağı için her yıl düzenli olarak aşı yapılmak son derece önemlidir. Özellikle risk grubu içinde olan bireylerin aşılarını yaptırmaları son derece önemlidir. Kronik hastalığı bulunanlar, hamileler ve yaşlı grubu içinde yer alanların grip aşısı olması önemlidir. Ülkemizde risk grubu içinde olan her bireyin grip aşısı devletten ücretsiz olarak yapılmaktadır. Grip aşısının yan etkisinin olmadığı bilinirken, bu aşılarda bulunan virüsler canlı olmaması nedeniyle hastalık oluşturma riskleri de bulunmamaktadır.
Grip Aşısı Olması Gerekenler Kimlerdir?
- Riskli olan gruptaki bireylerle aynı ortamlarda yaşayanlar
- 5 yaşından daha küçük olan çocuklar
- Sağlık sektöründe aktif çalışan bireyler
- Gebelik döneminde olan kadınlar
- Bakım evinde görev yapan bireyler
- Kronik rahatsızlığı bulunan bireyler
- 50 yaş ve üstünde olan her birey
Gribe yakalandıktan sonra grip aşısı olmanız durumunda etkisini hiçbir şekilde göstermeyeceğinin altını çizmekte fayda var. Bu nedenle gribe yakalanmadan aşı olmayı ihmal etmeyin.