Kafada Ağırlık (Basınç) Hissi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kafada basınç hissi, kişilerin çoğu zaman çok kötü olarak yordadıkları ağrılar arasında yer almaktadır. Önemsenmesi elzemdir ancak kişinin atak anında kendini kötü hissetmesine neden olabilecek bir durum söz konusu değildir. Kafanın her iki lobunda olabileceği gibi, tek bir lobunda da meydana gelebilecek durumlar arasında yer almaktadır. Sebebi pek çok şeye bağlı olarak gelişebilmektedir, uzun süre geçmeyen ağrılarda zaman kaybetmeden doktora başvurmak en doğru seçenektir.

Kafada ağırlık hissi genellikle yoğun stresle mücadele eden kişilerin başına gelmektedir. Zaman zaman migrenle de karıştırılabilinen bu ağrılar, çok yoğun çalışan, çalıştığı yerde çeşitli stres faktörlerine maruz kalan kişilerde sıklıkla oluşmaktadır. Ağrının o anda büyütülmesi ve kişinin kendini ölecekmiş gibi hissetmesi, ağrının iyice şiddetlenmesine neden olabileceğinden, kişilerin ağrıyı hissettiklerinde sakin kalmaları önem arz etmektedir.

Kafada basınç hissi yaşayan kişiler bu durumu, kafasının iki yanında bir bandın olduğu ve bu bandın kafasını sıktığı şeklinde tanımlamaktadır. Kafada doluluk hissi mevcuttur ve aynı zamanda omuz kaslarında gerilme olduğuna da değinmekte fayda vardır. Şakak kısımlarında basınç olarak da tabir edilen bu durum, kişide sürekli bir huzursuzluk haline neden olarak günlük rutinin aksamasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kişilerin bu hisle uzun süre mücadele etmeleri halinde öncelikle bir nöroloji uzmanına, eğer bir şey çıkmazsa psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

Kafada Ağırlık Hissi Neden Olur?

Kafada basınç hissi çok sayıda nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen durumlar arasında yer almaktadır. Fakat genellikle yoğun strese ve gerginliğe bağlı olarak oluşan bir durum olduğunun altını çizmek gerekir. Kişi zaman zaman beyni patlayacakmış gibi bir hisle karşılaşabilir. Kafa derisinin içeriden gıdıklandığı hissiyatına ayrıca kapılabilir. Oldukça rahatsızlık verici olan bu hisler, uzun vadede yaşam kalitesini düşürmektedir.

Kafada ağırlık hissi genellikle kişinin yaşadığı yoğun stresin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle işyerinde mobbinge uğrayan ya da sevmediği insanlarla, sevmediği bir işte çalışmak zorunda kalan kişilerde bu tarz durumların görülme olasılığı çok yüksektir. Bunun yanı sıra kayıp, yas süreci, fiziksel farklı hastalıklarla mücadele gibi durumlar da, yoğun strese neden olduğundan böyle bir durum ile karşılaşmak mümkün olabilir.

Kafada basınç hissi hisseden kişilerin, bu durumu mutlaka bir nöroloji uzmanına bildirmeleri gerekir. Eğer hayatlarında bir stres faktörü varsa, uzun süredir kendisi ya da yakını ölümcül bir rahatsızlık ile baş ediyorsa, doğal afetlere maruziyet varsa, ya da herhangi başka bir travma tetiklenmişse, çok yoğun çalışıyor kendine zaman ayıramıyorsa, bu tarz bir durumla karşılaşma olasılığı ciddi derecede yükselmektedir. Kişilerin önlem alabilmek adına, durumun kaynağını tespit etmeleri gerekmektedir.

Kafada Basınç Hissi Psikolojik Midir?

Kafada basınç hissi psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kişilerin olumsuz yaşam olayları, travmatik yaşam örüntüleri ve maruz kaldığı diğer travmalar böyle durumları oluşturabilir. Bunun yanı sıra çok yoğun çalışmak, sevilmeyen bir işin yapılması, sevilmeyen insanlarla çalışmak zorunda kalmak, işyerinde görülen mobbing ve çeşitli haksızlık durumları, bu tarz durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Aile dinamiklerinde beyniyle ilgili problem yaşamış, cerrahi operasyonlara maruz kalmış kişiler varsa, kişinin böyle bir durumu psikoloji kaynaklı yaşaması olağandır.

Kişi uzun süredir bu ağrılar ile baş ediyorsa ve herhangi bir sonuca ulaşılamadıysa, mutlaka bir psikiyatristten destek almalıdır. Çünkü bazı baş ağrıları, tamamen psikolojik bir kökene dayandırılmaktadır. Kişilerin öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurmaları ve gerekirse MR çektirmeleri gerekmektedir. Eğer herhangi bir fiziksel olumsuzluk söz konusu değilse, kişinin bir psikolog ya da psikiyatri uzmanına başvurması gerekir.

Kafada Ağırlık Hissi Nasıl Geçer?

Gerilim tipi baş ağrıları grubunda yer alan kafada ağırlık hissi, uzun vadede insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Psikolojik sorunlardan kaynaklı olduğu düşünülen bu ağrı, hayat kalitesini ve verimliliğini düşürür. Kişinin yanlış kararlar almasına dahi neden olarak, tüm hayatını olumsuz etkileyebilecek bir tarafının olduğunun altını çizmekte fayda vardır. Zorlayıcı bir durum olmakla birlikte, çoğu zaman kişinin aklına çeşitli kötü senaryoların gelmesine sebebiyet vermektedir.

Kafada basınç hissi yaşayan kişiler, genellikle beyinlerinde bir tümör olduğu düşüncesi oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra beyin kanaması gibi felaketleştirici senaryoların mevcut olabilmektedir. Kişinin her ihtimale karşı tüm tetkikleri yaptırmasında elbette fayda vardır. Fakat yine de bir ruh sağlığı uzmanından destek almanın büyük bir öneminin olduğunun altını çizmek gerekmektedir. Aksi takdirde durum günden güne kötüleşebilir.

Kafada Basınç Hissi Evde Tedavi

  • Öncelikle sağlıklı ve kaliteli bir uyku alındığından emin olmak gerekir. Kişi uzun zamandır bu durumla mücadele ediyorsa, uyku saatlerini değiştirmek ile işe başlayabilir. Kişinin 23.00-07.00 saatleri arasında uyuyor olması, hem ruhsal açıdan iyi hissetmesini sağlayacak, hem de enerjisini yükselterek kas ağrılarını azaltacaktır.
  • Ağrı anında sıcak/ılık bir duş almanın ve ardından dinlenmenin büyük faydası olduğu unutulmamalıdır.
  • Kişi buz torbaları ile soğuk kompres uygulayabilir ya da sıcak su torbaları ile sıcak kompres yapabilir. Her ikisi de ağrıya iyi gelecektir, fakat ikisini aynı anda uygulamamak gerekir.
  • Duruşu düzeltmenin büyük önemi olduğunu unutmamak gerekir, kişi bu anlamda omuzlarını dik tutmalı ve eğik durmamalıdır.
  • Günde en az 30 dakika kişinin kendine, kendi sevdiği şeylere zaman ayırması gerekmektedir.
  • Günlük 30-40 dakika spor yapmak, mental açıdan kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla yürüyüş gibi tempo gerektirmeyen sporlar söz konusu olsa da, kişinin mutlaka spor yapması gerekir.
  • Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi rahatlatıcı yöntemlerden faydalanmak kişinin tedavi sürecine katkı sağlayabilir. Bu tarz egzersizler zihni rahatlatmakta ve bedenin oluşturduğu duyumların azalmasına katkı sağlamaktadır.
  • Hayatınızdaki stres faktörlerini bir kağıda yazın. Örneğin “şu kişiyle aynı yerde çalışmasam hayatımdaki stres azalacak. Yıkılma tehlikesi olan bir evde oturmasam hayatımdaki stres azalacak” şeklinde maddeler oluşturun. Ortaya çıkan maddelerden her hafta birisini değiştirmeye çalışın. En kolaydan en zora doğru ilerleyin, bu sayede hayatınızdaki stres faktörleri azalacaktır.
  • Buna neden olan durumların bir travma kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, ilgili travmayı tespit etmeye çalışın ve mutlaka bir uzmandan destek almayı deneyin.

Kafada Ağırlık Hissi Tedavisi

Kafada ağırlık hissi tedavisi için kişilerin başvurabilecekleri iki farklı uzman bulunmaktadır. Kişiler eğer fiziksel bir durum söz konusuysa ya da fiziksel bir durum olup olmadığından emin olmak istiyorlarsa öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Eğer durumun fiziksel olmadığı tespit edilmişse, kişinin bu noktada bir psikiyatri uzmanından destek alması gerekir. İki uzmanın tedavi süreçleri birbirinden farklıdır.

Kafada Basınç Hissi Nörolog Tedavisi

Nöroloji uzmanı, kafada basınç hissi yaşayan kişinin durumunun fiziksel olup olmadığını bulabilmek adına, çeşitli teknolojilerden yararlanacaktır. Bunlardan ilki olan MR ile beynin yapısını görüntüleyecek, yapısal bir sorun olup olmadığını tespit edecektir. Bilgisayarlı tomografi ile beyinde bir durum olup olmadığının tespitini kolaylaştıracaktır. Yapacağı bir diğer işlem EEG şeklinde olmaktadır, fakat genellikle bu adıma kalmadan durumun fiziksel olduğu anlaşılır. Yine doktor kan biyokimyasına bakarak, fiziksel bir durumun olup olmadığından tamamen emin olmaktadır.

Kafada Ağırlık Hissi Psikiyatri Tedavisi

Psikolog ya da psikiyatri uzmanları, herhangi bir fiziksel semptomu olmayan kafada ağırlık hissi tedavisinde, genellikle BDT, Çözüm odaklı terapi, EMDR gibi yapılandırılmış terapi ekollerinden faydalanmaktadır. Eğer oradan oraya kayan ağrılar söz konusuysa, terapistler psikodinamik gibi yapılandırılmamış terapi ekollerini kullanmayı tercih edebilmektedir. Buna ek olarak pozitif psikoloji teknikleri ve mindfulness gibi teknikler de tedaviyi hızlandırmaktadır.

Kafada ağırlık hissi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem farmakolojik tedavi olmaktadır. Psikiyatri uzmanı gerekli gördüğü durumlarda, bu şekilde terapiyi desteklemektedir. Özellikle oradan oraya yansıyan ağrılar söz konusuysa, bu yöntem sayesinde kişilerin yaşadıkları olumsuzluklar daha da hafifleyecektir. Özellikle comorbid durumlarda, ciddi düzeyde düşen yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla psikiyatri uzmanının sağladığı bu tedavi işe yarayacaktır.

Kafada basınç hissi tedavisi, terapiler kısmında beklenildiği kadar kısa sürmeyebilir. Bazı terapi yöntemleri kişinin 12 seansta normal yaşamına devam edebilmesine yardımcı olurken, bazıları yıllar sürecek uzun bir yolu kapsayabilmektedir. Hangi ekolün kişi açısından daha uygun olduğunun kararı, uzman tarafından verilmektedir. Danışan hangi ekolü almaya daha uygunsa, o ekol üzerine çalışmalar sürdürülmektedir. Kişilerin terapi konusunda kararlı olmaları ve tedaviyi yarım kesmemeleri önemlidir. Aksi takdirde yaşanılan durumlar en baştan başlayarak kişinin zor durumda kalmasına neden olabilmektedir.