
Günümüzde pek çok kişi, idrarın hastalıklar ve böbrek sağlığı hakkında bilgi verdiğinin bilincindedir. Kahverengi idrarın nedenleri konusunda yapılan araştırmalar, özellikle idrarında kahverengi gören kişiler tarafından çok sık araştırılmaktadır. İdrarın olması gereken bir rengi vardır. İdrar vücudumuzdaki atık maddeleri içeren bir sıvı olması dolayısıyla, rengine ve kokusuna ekstra dikkat etmenin büyük bir önemi olduğuna değinmek önemlidir. Eğer farklı bir koku, farklı bir renk ya da fazladan köpürme mevcutsa, bunlara çok dikkat etmek ve en uygun zamanda bir uzmandan destek almak önem arz etmektedir.
Kahverengi idrarın nedenleri çeşitlilik arz etmektedir. Kişinin yaşam tarzının da büyük etkisinin olduğunu unutmamak gerekecektir. Kişilerin tuvalete gittiklerinde idrarını gözlemlemeleri gerekmektedir. İdrar böbreklerde üretilmektedir, dolayısıyla idrarın rengindeki değişiklik genellikle böbreklerdeki bir hastalığa işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, şeker gibi denge mekanizmasına ait hastalıkların da ilk habercisi olabilir.
Karaciğer gibi organlarla ilgili bilgi de vermektedir. Kan böbreklerdeki hücrelerde üretilir ve böbrekteki havuzcuklardan süzülür. İnce bir kanal aracılığıyla mesaneye ve idrar torbasına iletilmektedir. Daha sonra kontrolümüz dahilinde, vücuttan çıkışı sağlanmaktadır. İdrar kişinin nasıl beslendiği, ilaçların vücuda olan etkisi gibi konularda da bilgi sağlamaktadır.
Kahverengi İdrarın Nedenleri Nelerdir? Normal İdrar Rengi Nedir?
İdrar normal şartlarda içerisinde bulunan ürokrom maddesi dolayısıyla açık sarı renkte olmaktadır. Eğer kişi gün içinde çok fazla su tüketmişse, idrarın rengi daha da açık olabilmektedir. Suyun fazla tüketilmediği zamanlarda, özellikle yazın terlemenin de artmasıyla idrar rengi koyulaşabilmektedir. Ayrıca yoğunluğunun arttığını da unutmamak gerekir.
Kahverengi idrarın nedenleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Dolayısıyla net bir çıkarım yapmak mümkün olmamaktadır. Fakat çok fazla suyun tüketilmediği zamanlarda dahi, idrarın renginin ulaşabileceği en koyu renk turuncuya yakın olmaktadır. Kahverengi idrar daha farklıdır, daha farklı durumları beraberinde getirmektedir. Kişilerin idrar renklerinin farklılığına dikkat etmeleri büyük önem arz etmektedir. Küçük detaylar büyük durumlarla ilgili bilgi verebilmektedir. Erkenden bazı şeyleri fark etmek, kişilerin erken tedavi edilmesine katkıda bulunacaktır.
Kahverengi İdrarın Nedenleri Tespit Edildiğinde Neler Yapılmalıdır?
Kahverengi idrarın nedenleri tespit edildikten sonra, uygun tedavi başlatılmaktadır. Kişilerin yalnızca kahverengi idrar konusunda değil, diğer tüm idrar renkleri ve kıvamları konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekir. Yolunda gitmeyen bir şeylerin olması halinde, kişilerin hızlı bir şekilde bir uzmandan destek almaları büyük önem arz etmektedir.
Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?
Kişiler idrarında aşağıdaki durumlarla karşılaşırsa ve aşağıdaki nedenlere uygun bir neden görülme ihtimali mevcutsa, mutlaka bir uzmandan destek almalıdır.
Kanlı İdrar ya da İdrara Kan Karışması
Çoğu zaman idrar yollarında taş olması ya da enfeksiyon gelişmesi halinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalıkta idrar yaparken ağrı ve yanma durumları meydana gelmektedir. İdrarın kanaması genellikle meydana gelen bu ağrı ya da acı ile doğru orantılı olarak artmaktadır. İdrarda gözle görülür düzeyde kan olması ve bu kanın ağrısız ortaya çıkması ise, genellikle tümörlere işaret etmektedir. Mesane, böbrek ya da prostat tümörleri, çoğu zaman idrarda ağrısız kanamalar oluşturmaktadır. Bu noktada genellikle idrarın renginde herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Bulanık ve Kötü Kokulu İdrar
İdrarın bulanık olması genellikle idrar yolu enfeksiyonları ile açıklanmaktadır. Buna ek olarak böbrek taşları da idrarı bulanıklaştırabilmektedir. Bulanık idrarın yanı sıra, idrarın kokusunun yoğunluğunda artış olmaktadır. Bu koku yoğun ve kötü olmakla birlikte, uzun süre gitmemekte ve çoğu zaman da rahatsız edici olmaktadır. Ancak zaman zaman bu durumu oluşturan etkenler arasında yenilen yiyecekler ve ilaçlar da olabilmektedir.
Turuncu ve Koyu İdrar
Turuncu ve koyu idrar genellikle karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına işaret etmektedir. Bu noktada çok dikkatli olmak gerekir. Kişi 3 günden uzun süredir bu renkte idrar görüyorsa, acilen bir üroloğa ve akabinde dahiliye uzmanına başvurmalıdır. Buna eşlik eden bir faktör de, sarımsı tonda dışkıdır. Hastaların cildinde sararma meydana gelebildiğini ayrıca unutmamak gerekir. Yine yiyecekler ve içecekler de turuncu ve koyu idrara neden olabilir.
Koyu Sarı İdrar Rengi
B vitamini içeren gıdaların aşırı tüketimi nedeniyle görülmektedir. Bazı müshiller de bu renge neden olabilmektedir. Ancak genel olarak koyu sarı idrar rengi normal kabul edilmektedir.
Pembe-Kırmızı İdrar Rengi
Sorun genellikle kana idrar karışması dolayısıyla meydana gelmektedir. Bu durum tehlikeli ve ciddidir. Kesinlikle anormal bir durum içerdiği bilinmeli, kişilerin mutlaka bir uzmana başvurmaları önemlidir. Kişi günlük beslenmesinde aşırı düzeyde böğürtlen veya pancar tüketmişse ya da bazı antibiyotikleri kullanıyorsa, ancak o zaman herhangi bir sorun oluşturmayabilir. Fakat kişiler ne olursa olsun uzmana başvurmakta gecikmemeli, altında başka bir neden olup olmadığını öğrenmelidir.
Turuncu Renkte İdrar Oluşumu
B kompleks vitaminleri, aşırı havuç tüketimi, kemoterapi, bazı kan sulandırıcılar, bazı antibiyotikler turuncu renkte idrar oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, genellikle bu durum sıvı tüketiminin azlığına işaret etmektedir.
Mavi Renkte İdrar Oluşumu
Mavi renkte idrar oluşumu çok sık rastlanan bir tablo değildir. Genellikle gıda boyası içeren besinlerin tüketildiğini düşündürmektedir. Çok nadir olarak da, genetik bir hastalığa işaret edebilir. 2-3 günden daha uzun süredir devam eden bir durum söz konusuysa, kişilerin bir uzmana gitmekte gecikmemesi şarttır.
Koyu Kahverengi Renkli İdrar Oluşumu
Kahverengi idrarın nedenleri genellikle korkutucu değildir. Çoğu zaman baklagillerin aşırı tüketimi dolayısıyla oluşmaktadır. Bazı sıtma ilaçları, sinameki gibi müshiller, bazı antibiyotikler ve bazı kas gevşetici ilaçlar dolayısıyla bu durum oluşabilir. Kişi durumun bunlardan herhangi birine bağlı olarak oluşmadığına eminse ve durum 2-3 günden daha uzun sürmüşse, kişilerin bir uzmana başvurmaları çok sağlıklıdır.
Koyu Mor Renkli İdrar Oluşumu
Porfiri adı verilen genetik bir hastalıkla ilgilidir. Sinir sistemiyle ve ciltle ilgili semptomlar oluşturan bu hastalığın en yaygın belirtilerinden bir tanesi de, koyu mor idrar oluşumudur.
Koyu Bordo Renkli İdrar Oluşumu
Bu durum genellikle nefrit adı verilen bir böbrek iltihabının belirtisi olmaktadır. Buna ek olarak vaskülit adı verilen ciddi ve ilerleyici bir böbrek hastalığına da işaret edebilmektedir.
İdrarda Köpük Oluşumu
İdrarın belirli bir rengi, kıvamı ve köpük durumu bulunmaktadır. Nasıl ki renginin değişmesi çeşitli sorunları beraberinde getiriyorsa, köpüğündeki farklılık da bazı sorunlara işaret edebilir. Kişilerin idrarlarını iyi gözlemlemeleri ve bir anormallik görmeleri anında bir uzmandan destek almaları önemlidir. Aksi takdirde ilerleyici durumlar oluşabilmektedir.
İdrarda köpük görülmesi genellikle böbrekler yoluyla bir protein kaçağının belirtisidir. Devamlılığı ve bu devamlılığa bağlı olarak sürekli artması, ciddi bir böbrek hastalığına da işaret edebilmektedir.
Kahverengi İdrarın Nedenleri Nasıl Tedavi Edilir?
Kahverengi idrarın nedenleri genellikle zorlayıcı sorunlar meydana getirmemektedir. Ancak durumun sürekliliği halinde, kişilerin mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekmektedir. Aksi takdirde durum ilerleyerek kişi için, işin içinden çıkılmaz bir durumun meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Kişilerin dikkatli olmaları ve bu durumu birkaç günlüğüne dahi askıya almamaları şarttır.