Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

İdrarın farklı renklerde olması, köpük miktarı, kıvamı gibi bilgiler, bazı hastalıklar hakkında bilgi veren bir rol üstlenebilmektedir. İdrar günlük olarak çıkarmamız gereken zaruri ihtiyaçlardan bir tanesidir. Çok koyu renk idrar susuzluk ve hastalık belirtisi olabilirken, saydam, renksiz idrar çok su içilmiş olduğuna dair haber verebilir. İdrarın renginin farklılığını her zaman kötüye yorumlamak doğru değildir. Ancak bazı tonların ve köpük kıvamlarının bazı hastalıklara dair bilgiler taşıdığını unutmamak gerekir. Peki Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Normal idrar açık sarı renktedir ve kendine has bir kokusu bulunmaktadır. İdrarın rengi özellikle sabah ilk idrarı yaparken değişiklik gösterebilir. Uzun süre idrar yapmayan kişilerde bu renk daha koyudur. Kendine has bir rengi olduğu gibi, kendine has bir köpük miktarı da bulunmaktadır. İdrarın olması gerekenden ya da her zaman olduğundan daha yoğun köpük çıkarması, çıkarken pisuvara çarpaca kadar sert olması, zaman zaman çok yoğun sıvı tüketiminden kaynaklanabileceği gibi, bazı ilaçların yan etkileri de olabilmektedir. Bazen de bu durumlar bir hastalığa dair haber verici nitelik taşıyabilmektedir.

İdrar köpürmesi şikayeti olan hastalar, aynı zamanda sık sık idrara çıkma isteği duyuyorsa, idrarlarının renkleri farklıysa ve kokusunda da bir değişiklik söz konusuysa, idrar dışında da bazı sistematik problemler oluşuyorsa, idrar bir hastalığa dair haber verici nitelik taşıyor olabilmektedir. Uzun süredir idrarında köpüklenme gören kişiler, aynı zamanda ellerinde ve ayaklarında bulunan ödemden şikayetçiyse mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Kişi uzun süredir aşağıdaki durumlardan şikayet ediyorsa, bir an önce bir uzmandan yardım almalıdır:

  • Uzun süredir idrarda yoğun bir köpük bulunuyorsa,
  • Ellerde ve ayaklarda ödeme bağlı şişme durumu söz konusuysa,
  • Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri mevcutsa,
  • İştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı görülüyorsa,
  • Bulantı ve kusma gibi mide problemleri varsa,
  • İdrara çıkma sıklığı artmışsa,
  • İdrar renginde uzun zamandır farklılık görülüyorsa,

kişilerin hiç zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına ya da bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde beklenmeyen durumlar oluşabilir.

İdrar Köpürmesi Neden Olur?

İdrar köpürmesinin birden fazla nedeninin olabileceğini unutmamak gerekir. Kişilerin yaşadıkları bu sorun geçici olabileceği gibi, kalıcı olarak günlük rutini bozacak durumlar da açığa çıkarabilir. Dolayısıyla kişilerin uzun süredir devam eden bir problemleri varsa, bir uzmana başvurmaları önemlidir. Bu gibi durumlarda genel olarak yapılan hata, evde doğal kürler yardımıyla bu sorundan kurtulmaya çalışmak olmaktadır.

İdrar köpürmesi idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlara dayanıyorsa ve evde yapılan doğal kürler iyi geldiyse, kişinin yardım alması şart değildir. Fakat ciddi bir problemin olup olmadığını kontrol ettirmek ve durumun esasen neyden kaynaklandığını ayırt edebilmek adına, mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Aksi takdirde beklenenden kötü sonuçlar oluşabileceğini unutmamakta fayda olacaktır. Sorun her neyse önce nedenin belirlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kişilerin neden bu durumun oluştuğu ile ilgili bilgi sahibi olmaları önemlidir.

Az Su İçmek

Vücudun günlük olarak atmak zorunda olduğu metabolik artıklar ve solüt yük bulunmaktadır. Bu atıkların daha az miktar su ile atılması, daha az idrar oluşmasına ve idrarın renginin koyu ve köpüklü olmasına neden olmaktadır. Kişilerin günlük içmeleri gereken su miktarını tutturmaları halinde bu durum düzelecektir. Kişilerin günlük içmeleri gereken su miktarını tutturmamaları, uzun vadede çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.

Böbrek Hastalığı ve Böbrek Yetmezliği

Böbreklerin günlük metabolik atıkları ve solüt yükü atarken vücuttan attıkları üre çok önemlidir. Böbreğin hayatı devam ettirmeye yardımcı temel bir önemi vardır. Ancak bunun yanı sıra böbreklerin, vücutta bazı proteinleri tutma gibi özellikleri de bulunmaktadır. Bu proteinlerin tutulmaması sonucunda, idrar köpüklü ve koyu renkli olabilmektedir. Böbrek yetmezliğinin ilk bulgusu olan bu durum, sık idrare çıkma, mide bulantısı ve kusma, nefes darlığı, ödem gibi bulgular ile desteklenir. Halsizlik de bulgulardan bir tanesidir. Kişilerin bu tarz bulguları varsa erken teşhis üzere acilen bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.

Şeker Hastalığı

Normalde idrar içerisinde şeker bulunmamaktadır, fakat şeker hastalarında kan şekeri 180 mg’nin üzerinde olursa, idrarla birlikte şeker çıkmaya başlamaktadır. İdrardaki şeker yoğunluğuna bağlı olarak, idrarde kabarcıklar oluşabilmektedir. Ayrıca bu durum şeker hastalığının ilk işareti de olabilmektedir. Çok su içme, ağız kuruluğu, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk ve sık idrara çıkma diğer belirtilerdir. Şeker hastalığının erken teşhisi, kişiler için hayati önem teşkil etmektedir. Dolayısıyla diğer bulguların da olduğu hastalar, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve durumu anlatmalıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarın köpüklü olmasının yanı sıra, kişide idrarı yaparken idrar yollarında yanma ve ağrı gibi durumlar mevcutsa, idrar yolu enfeksiyonu oluşmaktadır. Bir çeşit iltihap olarak da nitelendirilebilen bu durum, bol su içerek ve gerekli antibiyotikleri kullanarak ortadan kalkmaktadır. Kişinin hayat verimliliğini düşüren bir sorun olan idrar yolu enfeksiyonu, kısa vadede tedavi edildiğinde tedavi daha hızlı ve etkili olmaktadır.

Retrograd Ejakülasyon

Meninin boşalmadan mesaneye kaçması sonucu oluşan duruma verilen isim olan retorgraf ejakülasyon, meni ile karışık idrara neden olmaktadır. Bu da idrarda köpürmeye ve bolca baloncuk oluşmasına neden olabilecek bir durumdur. Retrograd ejakülasyon korkulu bir rüyadır ancak durup dururken kimsenin başına gelebilecek bir durum da değildir. Ancak çeşitli ilaçların yan etkileri, omurga yaralanmaları, prostat ameliyatları ve şeker hastalığı dolayısıyla oluşabilmektedir.

Hamilelik

Kadınlarda hamilelik baloncuk oluşumu ve köpüklenmenin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Hamileliğin mesaneye yaptığı etki sonucu oluşabilen bir durumdur. Ancak bu durum genellikle birkaç haftada geçmektedir. Geçmeyen bir durum söz konusuysa ve diğer bulgular da eşlik ediyorsa, kişilerin bir uzmandan destek almaları önem arz etmektedir.

Stres

İnanılması güçtür ancak yoğun stres de bu gibi durumlar açığa çıkarabilmektedir. Stresin tüm vücuda yayıldığı durumlarda ortaya çıkabilen bu durum, korkutucu olabilir. Hormonların ani yükselişine bağlı olarak, idrardan hormonal atıklar da çıkabilir. Bu durum bolca köpürmeye ve baloncuk oluşumuna neden olabilmektedir.

Diğer

Elbette idrarda meydana gelen köpük oluşumu ve baloncuklar yalnızca bu nedenle değil, farklı sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Her zaman olmasa da, bazen bu tarz durumların oluşabilme ihtimalinin olduğuna vurgu yapmakta fayda vardır. Her zaman kötü bir durum olmasa da, kişilerin idrarlarındaki köpük ve baloncuklara çok dikkat ediyor olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hastalıklarda ilerlemelerin söz konusu olabilmesi muhtemeldir.

İdrar pek çok hastalığın en erken belirtilerini sunmaktadır. Dolayısıyla kişilerin mutlaka dikkat etmeleri gereken bir konu olduğuna vurgu yapmak önemlidir. Kişiler idrarlarının rengine, kıvamına, kokusuna ve idrarlarında köpük olup olmadığına dikkat ederek, pek çok hastalıktan erkenden haberdar olarak, tedaviye başlayabilecektir. Erken teşhis erken tedaviyi beraberinde getirmekte, kişilerin iyileşme süresini kısaltmakta ve iyileşme ihtimalini arttırmaktadır. Dolayısıyla mutlaka önemsenmeli ve dikkat edilmelidir. İdrarda köpük görülmesinin kaynaklandığı diğer durumlar:

  • Hepatit hastalıklar
  • AIDS
  • Romatizma ilacı gibi bazı ilaçlar
  • Bazı romatizmal hastalıklar
  • Kan kanseri!
  • Multibl miyeloma
  • Lösemi

gibi rahatsızlıkların ilk belirtisi olabilmektedir.