
Mide çarpıntısı sebepleri itibari ile bir rahatsızlığın habercisi olabilirken aynı zamanda hamilelik belirtisi de olabilmektedir. Midenin, yani karın bölgesinin kalp gibi attığını hissetmenin belirli sebepleri olabilir. Örneğin;
- Hamilelik,
- Zayıflık,
- Stres,
- Bazı mide rahatsızlıkları,
gibi nedenlerden dolayı zaman zaman midede çarpıntı hissedilebilir. Eğer bu sıkça karşılaştığınız bir durumsa elbette bir doktora danışmakta fayda vardır.
Mide Çarpıntısı Hissedilen Durumlar
Mide çarpıntısı hissedilen durumlar temel olarak insanların sağlık sıkıntıları yaşamaları halinde ortaya çıkar. Bu durumların en sık karşılaşılanı ise strestir. Aort temiz kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana arterdir. Aort damarı karın bölgesinden de geçer. Yani aslında karın bölgenizde hissettiğiniz şey karın aortundaki nabzınız olabilir. Bu oldukça doğaldır.
Aort damarı yoluyla göğsün ortasından gelen kan aşağıya, karnınıza doğru akar ve bir kısmı buradan vücudun geri kalanına doğru yayılır. Kan bu bölgeden geçerken zaman zaman karın atması olarak tanımlanan bir his meydana gelebilir.
Özellikle şu 4 durumda bu hissi yaşama ihtimaliniz yüksektir;
- Yemek yerken ya da sonrasında,
- Hamilelik döneminde,
- Uzanırken,
- Mide rahatsızlıkları halinde,
Bu durumlardan herhangi birisi içerisinde midede çarpıntı hissetme ihtimali daha yüksektir.
1- Yemek Esnasında Hissedilen Çarpıntı
Yemek esnasında hissedilen çarpıntının bazı belli başlı nedenleri vardır. Özellikle yemek sırasında ve sonrasında gerçekleşen çarpıntı hissi tüketilen besinlerden de kaynaklı olabilir.
Yemekten sonra vücuttaki kan akışı mide ve ince bağırsak bölgesinde daha yoğun gerçekleşebilir. Yemekten sonra kalp aortundan mide ve ince bağırsağa daha fazla kan taşınır. Bunun nedeni tüketilen besinlerin vücutta kolayca emilmesini sağlamaktır.
Kan pompalanmasının neden olduğu dalgalanmalar da nabzın mide bölgesinde daha yoğun hissedilmesine neden olabilir.
2- Hamilelik Döneminde Hissedilen Çarpıntı
Hamilelik döneminde bir kadının vücudunda dolaşan kan miktarı artacaktır. Çünkü vücut hem anne hem bebek için yeterli olamaya çalışır ve bu nedenle daha fazla kan pompalamaya başlar. Bu duruma bağlı olarak karından geçen damarlardaki nabız daha fazla hissedilebilir.
Bu durum hamile kadınlarda karında atma şikâyeti olarak karşımıza çıkabilir. Kimi zaman bu bebeğin kalp atışı şeklinde de yorumlanır. Ancak aslında hissedilen çarpıntı yüksek ihtimalle karın aortunun atışıdır.
3- Uzanırken Hissedilen Çarpıntı
Uzanırken de mide bölgenizde belirli bir çarpıntı ya da atma hissiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle karın bölgenizde fazla yağ yoksa, ince bir vücudunuz varsa midenizde damarlarınızdan geçen nabzı hissetme ihtimaliniz artacaktır.
Uzanırken hissedilen çarpıntı hissinin karın bölgesinde meydana gelmesi aslında çarpıntı hissinin uzanma kaynaklı olarak daha da belirgin olması sebeplidir. Kısa süreli bir çözüm önerisi olarak uzanmak yerine oturmayı tercih edebilirsiniz.
4- Mide Sorunları Sebebiyle Hissedilen Çarpıntı
Karın bölgesinde hissedilen çarpıntının nedeni kimi zaman mide rahatsızlıklarıdır. Özellikle irritabl bağırsak sendromu ve gastrit gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları durumunda karın bölgesinde bir atma hissi yaşamak mümkündür.
Gastrit belirtileri genel itibariyle şişkinlik, geğirme, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma şeklindedir. Gastritin ise vücutta çok farklı nedenleri ve tetikleyicileri olabilir.
İrritabl bağırsak sendromunda ise (IBS); kişi karında ağrı, şişkinlik hissi, gaz artışı, karında hissedilen kramp ve kasılma, ishal, kabızlık ve gıda intoleransı gibi belirtiler yaşanabilir. Bu gibi mide sorunları karında kalp atışı gibi bir çarpıntı hissine sebep olabilir.
Karında Atma Hissinin Diğer Sebepleri
Karında hissedilen çarpıntı oldukça genel bir şikayettir. Bu nedenle birçok basit ve sıradan sebebi olabileceği gibi daha ciddi bir durumun habercisi de olabilir.
Eğer bu durumu sık sık yaşıyorsanız bir doktora muayene olmak sizin için en iyisi olabilir. Yaşadığınız bu durumun nedenini en net şekilde öğrenebilirsiniz. Özellikle aşağıdaki gibi problemleriniz varsa mutlaka bir doktora danışmalısınız;
- Kan damarı hastalıkları,
- Yüksek tansiyon,
- Aort enfeksiyonu öyküsü,
- Yakın zamanda yaşanmış travmatik boyutlarda bir yaralanma,
- Ailede abdominal aort anevrizması öyküsü,
durumlarında hissedilen çarpıntının belki farklı bir nedeni olabilir. Bu gibi bir durumda yapılması gereken bir doktora danışmak ve profesyonel destek almaktır.
Mide Çarpıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Mide çarpıntısı damar yollarından kaynaklanıyor olabilir. Bununla beraber çarpıntı hissi midede ya da bağırsaklardaki başka bir sağlık problemi nedeniyle de ortaya çıkıyor olabilir. Bunun için öncelikle dahiliye ve kardiyoloji doktoruna gitmek ve onların yönlendirmesini almak en mantıklısı olacaktır.
Eğer yaşadığınız çarpıntı damar yollarıyla alakalı değilse mide rahatsızlıkları nedeniyle çarpıntı hissediyor olma ihtimaliniz çok daha yüksek demektir.
Bu durumda hastanelerin gastroenteroloji (mide bağırsaklar ve karaciğer hastalıkları ile ilgilenen alan) bölümüne başvurmak isabetli olacaktır.
Reflü Mide Çarpıntısına Neden Olur Mu?
Reflü mide çarpıntısına neden olabilir. Aldığımız besinler yemek borusuyla mideye gelir. Reflü çeşitli nedenlerden dolayı mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması durumudur. Oldukça yaygın görülen bir mide rahatsızlığıdır.
Mide öz sıvısı oldukça asidik bir yapıda olduğu için ve içerisinde safra da bulunabildiği için yemek borusuna doğru çıkan sıvı oldukça rahatsız edici bir his yaratabilir.
Genellikle yemek yedikten yarım saat sonra göğüsten yukarı doğru yayılan bir yanma hissiyle başlar. Egzersiz yapmak ya da öne doğru eğilmek bu yanma hissini arttırabilir. Ve hissin boğaz ve boyuna kadar yükselmesine neden olabilir.
Peki midede hissedilen çarpıntı reflü belirtisi midir? Reflünün yaygın ve daha az yaygın olmak üzere pek çok belirtisi vardır.
Reflünün yaygın ve sıkça karşılaşılan belirtileri şunlardır;
- Göğüste ve göğüs kemiği arkasında hissedilen yanma,
- Ağıza gelen acı ve ekşi sıvı,
- Geğirme, geğirme hissi ve şişkinlik,
- Yutmakta zorlanmak, yutakta takılma hissi,
- Ağıza gıda atıklarının gelmesi,
- belirtiler reflü şikayeti olan kişilerde sıkça karşılaşılan belirtilerdir.
Reflünün daha nadir belirtileri ise şöyledir;
- Seste kısılma,
- Ağız kokusu,
- Çarpıntı,
- Öksürükte sıklıkla gıcık tutması,
- Nefes yetmezliği hissi,
- Hıçkırık,
- Kronik faranjit,
gibi belirtiler reflü şikayetiyle gelen hastalarda nadiren görülen belirtilerdendir. Dolayısıyla nadir de olsa midede hissedilen çarpıntı reflü belirtisi olabilmektedir.
Ancak belirtildiği üzere karın bölgesinde yaşanan atma hissinin nedeni genellikle daha farklıdır. Bu durumda yapılacak en mantıklı şey bir dahiliye doktoruyla ya da bir kardiyoloji doktoruyla görüşmektir. Bu şekilde yaşadığınız çarpıntı hissinin, neden olduğunun en doğru cevabını alabilirsiniz.