
Mide gazı, diğer bir ismiyle şişkinlik hepimizin hayatında bulunan durumlardan bir tanesidir. Vücutta gerek yemek artıkları, gerekse de vücudun çalışma prensibi kaynaklı şişkinlik oluşabilmektedir. Oldukça zorlayıcı sorunların oluşmasına sebebiyet verebilen bu durum, çoğu zaman geçici bir şişkinlik ortaya çıkarmaktadır.
Kişi yemek yedikten hemen sonra (özellikle bazı gıdaları tükettiğinde) bu sorun ile karşılaşabilir. Bunun üzerine yapılan bir yürüyüş ya da içilen bir maden suyu (ilk etapta şişkinliği arttırsa da, kısa süre sonra çok iyi gelir) bu durumun geçmesine yardımcı olur. Fakat şişkinlik bir türlü geçmiyor, kişi kendini sürekli olarak şiş hissediyorsa, ve hatta bu belirtilere midede yanma, yorgunluk hissi, yemekten hemen sonra uykunun gelmesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa, kişinin bir uzmandan destek almasında fayda olacaktır.
Mide gazı kalp sıkışması ve çarpıntı yapar mı sorusu, doktorlara en sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Mide gazı kişide oldukça sarsıcı durumların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla uzun süredir bu durumu yaşayan ve gerçekten zorlanan kişilerin bir uzmandan destek almalarında fayda olacaktır. Vücutta belirli düzeyde gaz bulunması normaldir. Bu gaz yenilen yiyeceklere göre artış da gösterebilmektedir. Ancak gaz miktarının çok fazla artış göstermesi, kişilerin çeşitli sorunlar ile mücadele etmesine neden olabilir.
Mide Gazı Hangi Durumları Oluşturur?
Mide gazı kişilerin çeşitli mide sorunlarıyla mücadele etmesine sebep olabilir. Uzun süredir devam eden bir durumun olması halinde kişilerin bir uzmandan destek almaları önemlidir. Aksi takdirde kişi çeşitli mide-bağırsak sorunları ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu durum insanın ruh halini de bozabilen bir durum olduğundan, kişilerin erken tedaviye ihtiyaçlarının olduğunu unutmamakta fayda vardır. Erken tedavi daha hızlı sonuç alınmasına katkı sağlayacak unsurlardan bir tanesi olmaktadır.
Mide gazı probleminin kişide yarattığı çok fazla durum bulunmaktadır. Kişinin en yaygın olarak rastladığı durumlar;
- Karın ağrısı
- Düzensiz tuvalete çıkma
- Sık geğirme
- Kontrolsüz gaz çıkarma (yellenme)
- Nefes darlığı
- Çarpıntı
gibi fonksiyonel bozukluklar olmaktadır. Ancak bunların yanı sıra kişilerin mücadele etmek zorunda kalabileceği farklı semptomların oluşma ihtimalinin olabildiğini de unutmamak gerekir.
Fazla Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?
Fazla mide gazı, fazla şişkinlik oluşturabilecek bir durum olduğundan kalp çarpıntısı yapabilmektedir. Kişilerin bir anda çok fazla yemek yemelerinin şekeri yükseltici etkisi nasıl ki çarpıntıya neden olabiliyorsa, fazla şişkinlik de kalp çarpıntısı yapabilmektedir. Gün içerisinde vücutta yaklaşık 3-4 litre gaz oluşmaktadır. Yarısı yuttuğumuz havadan kaynaklanmakta ve yuttuğumuz hava ile çıkmaktadır. Diğer yarısı ise bağırsakta bakterilerin ürediği gaz olarak nitelendirilmektedir. Gazın artması mide ve bağırsaklarda şişkinliğin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Şişkinlik karın ağrısına, kapladığı hacim dolayısıyla nefes darlığına ve kalp çarpıntısına neden olabilmektedir.
Vücudumuz tüm aksaklıklara rağmen kendini korumak üzere programlanmış olduğundan, kişi fazla gazı atmak için sık sık gaz çıkışı sağlamak üzere yellenmektedir. Ayrıca sık geğirmenin de kaçınılmaz olduğunu unutmamak gerekir. Toplumda uygun olmayan bir durum oluşturmasına rağmen, yellenme ve geğirme oldukça sağlıklı olmaktadır. Çünkü diğer problemlerin oluşmasını engellemektedir.
Fazla Mide Gazı Vücuttan Nasıl Atılır?
Fazla mide gazının vücuttan doğru şekilde çıkarılması, kişilerin uzun vadede yapayabilecekleri mide barsak sorunları riskini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin ruh halinin dengesinin stabilazasyonuna katkıda bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak mide gazının çarpıntı gibi problemler yaratmaması adına da bu tarz önlemlerin alınmasının şart olduğunu unutmamakta fayda vardır. Mide barsak sorunlarının günlük rutinin aksamasına sebebiyet verebilecek, ciddi sorunlar oluşturabileceğini unutmamak da ayrıca önem arz etmektedir.
Bazı Basit Önlemler Alın
- Yemekleri yavaş yavaş yiyerek yaşanan şişkinlik sorununu en aza çekmemiz mümkündür. Hızlı yemek yerken kişinin çok hava yutma ihtimalinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir.
- Yemek yerken konuşmamak, kişinin yeme esnasında hava yutma ihtimalini azaltacaktır. Kişilerin gaz sorunundan kurtulmak için olabildiğince az hava yutmaları gerekmektedir.
- Her çiğnemede biraz da olsa hava yutulduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla kişilerin çiğneme işini de abartmamaları gerekecektir.
- Stresten olabildiğince uzak durulmalıdır. Barsakların stresten çok hızlı etkilenebildikleri bilinmektedir. Stres mide gazının vücutta durmasına yardımcı olan en önemli etmenlerden bir tanesidir. Stres uzun vadede gastrit, ülser, spazm, bağırsaklarda aşırı kasılma gibi problemler de oluşturabilir. Ayrıca kronik geğirme probleminin de stresle bağlantısı olabileceğini unutmamak gerekir. Kişilerin stresle baş etmeyi öğrenmeleri, tüm önlemlere rağmen sonuç sağlayamıyorlarsa mutlaka bir psikologtan destek almaları gerekmektedir.
Mide Gazından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Gazdan korunmak düşünüldüğü kadar kolay ve mümkün olmasa da, kişilerin alabilecekleri bazı önlemler vardır. Gazın büyük bir kısmı yutulan hava kaynaklıdır. Ancak bu genellikle engellenemez bir durum olmaktadır. Bu doğrultuda kişilerin yediklerine içtiklerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle doğan, sarımsak gibi besinler çok faydalı olsa da, uzun vadede gaz ortaya çıkarmaktadır. Tüm bunların dışında alınabilecek bazı önlemler;
- Gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak (fanta, kola, gazoz, sprite gibi hazır ve paketlenmiş içeceklerden uzak durulmalıdır.)
- Altta yatan herhangi bir hastalık varsa (gastrit, ülser vs.) tedavi edilmelidir.
- Yutulan gaz miktarı olabildiğince aza indirilmeye çalışılmalıdır.
Mide Gazı Neden Olur?
Mide gazının oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Ancak bazen ciddi hastalıklar da bu gazın oluşumuna neden olabilmektedir. Dolayısıyla kişilerin bu durumu ciddiye almaları ve uzun süredir devam eden atakların söz konusu olması halinde mutlaka bir uzmandan destek almalıdır. Aksi takdirde ciddi sorunların oluşabileceğini unutmamakta fayda vardır. Eğer devam eden bir tedavi süreci mevcutsa, kişinin gaz sorunu ile ilgili alacağı destekle ilgili kendi doktoruna danışmasında ayrıca fayda olacaktır.
Mide gazını oluşturan durumlar;
- Gün içerisinde çok fazla hava yutmak,
- Mide fıtığı,
- Bazı yiyecek ve içecekler,
- Safra kesesi ile ilgili hastalıklar (örn: taş),
- Midede bulunan hastalıklar (ülser, gastrit, fonksiyonel dispepsi…)
- Bağırsak ile ilgili hastalıklar (Çölyak hastalığı, irritabl bağırsak, bakteri florasının bozulması…)
- Bazı yanlış alışkanlıklar (gaz çıkarma dolayısıyla ayıplanma, geğirememe vs.)
Kişilerin uzun süredir devam eden gaz sorunu durumunda, bir doktordan yardım almamaları ciddi sorunları beraberinde getirme ihtimaline sahiptir.
Kişi ülser, gastrit gibi hastalıklarına rağmen, hala bazı gıdalardan uzak durmuyorsa, doktorun yönelttiği talimatlara uyum sağlamıyorsa çeşitli sorunlarla baş edebilme ihtimalinin söz konusu olduğunu unutmamakta fayda vardır.
Mide gazı birkaç günde bir sorun yaratmayan bir durumdur. Ancak uzun süredir devam etmesi, kişilerin uzun süren hastane tedavisi ile mücadele etmesine de neden olabilmektedir. Bu doğrultuda kişilerin doğru şekilde hareket etmelerinde fayda olacağını unutmamak önemlidir.
Günümüzde en rahatsız edici hastalıklar, bağırsak ile ilgili olmaktadır. Kişinin uzun süre tuvalete çıkamaması ile sonuçlanabilen bu durum, kişinin günlük rutininin bozulmasına da sebebiyet verebilmektedir. Bu doğrultuda kişi işe gidemez ya da sosyal hayatını devam ettiremez hale gelebilmektedir.
Böyle bir durumun oluşmaması adına, kişilerin mutlaka doğru zamanda bir uzmandan destek almalarında fayda olacaktır. Kaynağı stres olduğu düşünülen durumlarda da, mutlaka bir psikoloğa başvurulmalıdır.