
Yaz dönemlerinde kendilerini göstermeye başlayan sivrisinekler, küçük ve oldukça kısa ömürlü olmalarına karşı kaşıntılara neden olabilecek ısırıkları, hastalıklara neden olabilecek durumları nedeniyle insanlar için rahatsız eden bir canlı türleridir. Sivrisinekler her yaz döneminde farklı insanları ısırsalar da farklı etkileri ortaya çıkarır.
Sivrisinekler ısırmalarından sonra konak canlı türlerinden kan emerken aynı zaman da tükürüklerinin belirli kısımlarını ısırdıkları canlılara aktarırlar. Sivrisineklerin bünyelerinde ANTİKOAGÜLAN ve farklı proteinler bulunmaktadır. Farklı proteinler vücutların bağışıklık sistemlerinin tetiklenmesine neden olarak beyaz kan hücrelerinin etkilenmesine neden olur. Bu da doğrudan beyaz kan hücrelerinin etkilenmesiyle birlikte bileşen olan histaminin salgılanmasını sağlar. HİSTAMİN vücudun farklı maddelere karşı savaşmaları amacıyla ihtiyacı olmasına rağmen şişme, kaşıntı ve iltihaplanmalara neden olabilecek bir maddedir.
Erkek ve dişi sivrisinekler bitkilerden elde ettikleri nektar ve sularla beslenirken, dişi sivrisinekleri ise üreme dönemlerinde kana ihtiyaç duymaktadır. İnsanların kanını emen sivrisinekler dişi sivrisineklerdir. Sivrisinek ısırması sonrasında oldukça nadir alerjik reaksiyonlar gözlemlenir. Bu reaksiyonlar ise genellikle kızarıklık, nefes almakta zorluk çekmek, boğazın kapanma hissidir. Bu durumlarla karşılaşmanız durumunda geç kalmadan acil sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Sivrisinek ısırmasından sonra şişlik, lezyon ya da yüksek ateş görülmesi durumlarında alerjik reaksiyonların değil sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar nedeniyle ortaya çıktığının bilinmesi gerekmektedir. Bu durumlarla karşılaşmanız durumunda da geç kalmadan hastaneye gitmek gerekir.
Sivrisinek kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Sivrisinek ısırıkları 2 gün içinde geçebilen bir kaşıntı durumlarıdır. Bağışıklık sistemleri zayıf olan bireyler ve çocuklarda genellikle daha uzun sürerken aynı zaman da şişlikler ve kızarıklıklar da meydana gelmektedir. Kaşıntılar için eczanelerde satışı gerçekleştirilen kremler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra ısırılan bölgeye buz uygulaması da yapılabilir. Sivrisinek ısırmasından sonra ısırılan bölgelerin kaşınması durumlarında direkt olarak kızarıklıklara neden olacağı için kaşımamaya özen gösterin. Meydana gelen kalıma hissi ciltteki enflamasoynu artıracaktır. Kaşıma sonucunda ciltte tahriş de meydana gelerek kanama durumları da görülebilir. Kanam durumları enfeksiyon risklerini artırır. Özellikle sivrisinekler çocuğu ısırdıysa tırnaklarının kesik olmasına dikkat edin. BU sayede kaşıma durumlarında tahriş ve enfeksiyon riski büyük oranda azalacaktır.
Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?
Sivrisinek ısırmasından sonra yapılabilecek en etkili çözüm su ve sabunla bölgeyi yıkamaktır. Isırma sonrasında eczanelerden alabileceğiniz ilaçların yanı sıra evde bulunan malzemeler ile de çözüm üretebilirsiniz:
- ALKOL: ETANOL VE İOPROPİL grubu içinde yer alan alkoller, buharlaşma etkileri sayesinde serinletme etkisi sayesinde kaşıntı durumunu ortadan kaldırır. Dezenfekte görevi de gören alkol, büyük etki gösterecektir.
- Çap poşetleri: Yeşil ya da siyah çay tükettikten sonra elinizde buluna bu poşet çayları naylona sararak dolapta muhafaza edin. Sivrisinek ısırması sonrasında şişkinlikleri ortadan kaldırırken aynı zaman da serin etkilerinden de faydalanabilirsiniz.
- Sarımsak: Sarımsakta bulunan ANTİVİRAL özellik iyileştirme etkisi gösterir. Ancak direkt olarak cilde sarımsağı uygulamak farklı etkilere neden olabileceği için sarımsağı ince şekilde kıydıktan sonra uygulayın.
- Yulaf Ezmesi: Alerjik reaksiyonlar, suçiçeği ve böcek ısırıklarına karşı yatıştırıcı etkileri bulunmaktadır. İnce yulafa belirli miktarlarda su ekledikten sonra ısırılan bölgeye sürün. 15 dakika sonra ılık su ile temizledikten sonra krem kullanarak bölgeyi nemlendirin. Anti bakteriyel etkilerinden faydalanmak için karışımın içine bal da ilave edebilirsiniz.
- Fesleğen: Cildi fesleğen kullanarak ovmak sivrisinek ısırıklarını engelleyecektir.
Sivrisinekten Nasıl Korunmalı?
Sivrisinekler gece hareket eden canlı türleridir. Özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar ve beslenirler. Alınacak önemler de akşam saatlerinde artırılmalıdır. Bu nedenle sivrisineklerden korunmanın 4 farklı yöntemi bulunur.
Fiziksel Bariyer: Sivrisineklerin ısırıklarından kurtulmak için yapılabilecek en etkili yöntem giysilerde uzun kollu tercih edilmeli ve vücudun tamamını kapatan elbiseler tercih edilmelidir. Cam ve kapı bölgelerini sivrisineklerden koruyacak tül takılabilir.
Kimyasal Yöntemler: Sivrisinek ısırıkları ve sivrisineklere karşı alınabilecek bir diğer yöntem ise kimyasal yöntemleri kullanmaktadır. Bireyleri kendileri üzerinde kullanabileceği kimyasal ürünler kullanabilirken aynı zaman da açık ya da kapalı alanlarda sivrisineklerin rahatsız olabileceği kimyasalları tercih edebilirler. Günümüzde sivrisineklerin rahatsız olabileceği ve uzaklaştıran en etkili kimyasal yöntem ise N-DİETHYL-3’dür.
Doğa Yöntemler: fiziksel ve kimyasal yöntemleri tercih etmek istemeyenler için doğal yöntemler de bulunmaktadır. Özellikle sivrisinekler bazı bitki türlerinden oldukça nefret ederler. Bu doğal yöntemlerden bazıları fesleğen ve reyhan bitkileridir. Bu sayede hem ısırık konusunda azalmalar yaşanabileceği gibi aynı zaman da sivrisinek sayılarında da azalmalar meydana gelir. Fesleğen ve reyhan bitkilerini vücutlarınıza sürerek koruyucu kalkan görevi de görebilirsiniz. OKALİPTÜS ve LAVANTA yağları da sivrisinekleri uzak tutmak için yeterli olacaktır. Yağları uygularken badem yağı tarzında cildin zarar görmesini engelleyen ve faydalı olabilecek türlerini tercih etmek gerekmektedir. BU nedenle 15 gram bitkisel yağ damlatarak vücudunuza uygulayabilirsiniz.
Diğer Yöntemler: Günümüzde sivrisineklerin rahatsız olduğu diğer durum ise ULTRASONİK ses çıkarabilen ürünlerdir. Son dönemlerde baş düşman olarak kullanılan bu ürünler sesi çıkarmasının ardından sivrisinekleri bölgeden kaçırmaktadır. Kimyasal yöntemler kadar etkili olmasa da aktif olarak tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Sivrisinekler vücuttaki koku, ısı seviyesi, ışıklara ve karbondioksite daha fazla gelmektedir. Alkol alımının yüksek olduğu bölgelerde sivrisinekler daha fazla ısırık gerçekleştirir. Bu nedenle sivrisineklerden uzak kalmak için alkol tüketiminde ve piknik alanlarından kaçınmak sivrisinek ısırıklarına maruz kalmak için yapılabilecek önlemler arasında yer almaktadır.