
Ülser sindirim sistemi rahatsızlıklarından biri olarak bilinir. Oldukça yaygın rahatsızlıklardan biri olarak sayılabilir. En basit tabiriyle ülser; sindirim kanalının asidik mide özsuyu ile temas eden kısmında meydana gelen bir yara olarak tanımlanabilir.
Ülser özellikle yemek borusu ve midenin birleşme bölgesinde, midede ve onikiparmak bağırsağında görülebilir. En sık rastlanan ülser ise onikiparmak bağırsak ülseridir. Ancak son yıllarda özellikle ağrı kesiciler başta olmak üzere, çeşitli ilaç kullanımlarının artması nedeniyle mide ülseri sıklığı da artıyor.
İstatistiklere göre ülser kadınlara göre erkeklerde daha fazla görülüyor. Peki ülser çarpıntı yapar mı?
Kalp çarpıntısının birçok farklı sebebi olabilir. Vücutta salgılanan adrenalin hormonu başlıca kalbin hızlı atmasını sağlayan bir etken olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla ülser kimi durumlarda çarpıntıya sebebiyet verebilir.
Ülser Nedir?
Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağının, sindirim sıvıları ve mide asidi gibi asidik vücut sıvıları tarafından tahrip edilmesi ve bu nedenle doku kaybı meydana gelmesi olarak tanımlanabilir.
Ülser esasında mideyi ve onikiparmak bağırsağını sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalması nedeniyle ortaya çıkar. Bu noktada belirli tabakalar korumasız kalmış olur. Sindirim asitlerinin bu korumasız tabakalara verdiği zarar, bu şekilde oluşan ağrılı yaralar ülser oluşumuna sebep olur.
Ülserin kişiye ve durumlara göre birbirinden oldukça farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında en çok bilinen bazı ilaçların uzun süreler boyunca kullanılması olarak karşımıza çıkar. Bununla beraber stresli ve düzensiz bir yaşantı, aşırı baharat tüketimi gibi şeyler de ülsere meydan hazırlayabilir.
Ülser, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Toplumumuzda oldukça yaygın olduğu söylenebilir. Bu noktada ülserin önemsenmesi ve en kısa zamanda bir hekim aracılığıyla tedavi yoluna gidilmesi önem taşır. Çünkü ülser zaman geçtikçe daha büyük sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
Ülser Belirtileri
Ülser belirtileri arasında en yaygın olanlar; mide yanması, kazınma hissi, kemirilmesi hissi ve hazımsızlık halidir. Ülserin en yaygın belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Midede yanma ve ağrı şikayeti,
- Midede bulantı,
- Kusma ihtiyacı hissetme,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı,
- Şişkinlik hissi ve gaz sıkıntısı,
- Sık sık acıkmak,
- Yemeklerin ardından oluşan mide ağrısı,
- Hazımsızlık sorunu,
ülser şikayeti olan kişilerin en fazla gösterdiği belirtilerdir.
Ülser de önemli olan hızlıca tedavi yoluna gitmek olur. Çünkü ilerleyen aşamalarda ülser daha ciddi problemlere yol açabilir. Kanama, tıkanma, delinme gibi durumlar gözlenebilir. Hızlı fark etmek ve en kısa sürede tedaviye gitmek oldukça önem taşır.
Ülser Tanısı Nasıl Konur?
Ülser tanısı koyulurken izlenen belirli bazı tekniklerden söz edilebilir. Birtakım testler neticesinde ülser tanısı net olarak koyulur.
- Endoskopik Muayene: En fazla bilgi veren ve en sık kullanılan yöntem. Bu muayene türünde yemek borusu gözlenir. Buradaki tahriş miktarı, mide kapağının durumu, gevşekliği ve sinirler kontrol edilir.
- Manometri: Yemek borusunun hareketlerini gözlemeyi sağlar. Buradaki dokuların nasıl ve ne derece çalışabiliyor olduğu izlenir. Yemek borusu hareketlerinde bir sorun olup olmadığının tespiti yapılır.
- Baryumlu Pasaj Grafisi: Bu yöntemde ilaçlı bir film çekilir. Yemek borusundan bu ilacın geçişi gözlenir. Burada da aslında izlenen en temel şey yemek borusu hareketlerinde bir sorun olup olmadığıdır.
- pH Metri: burada burundan bir kateter yerleştirilir. Bu şekilde yemek borusunun en son kısmında bulunan bölge analiz edilir. Asit ve alkali reflü gözlemlenir. 24 saat süreyle ölçülür.
Ülser Nasıl Tedavi Edilir?
Ülser tedavisinin en temel amacı; ağrıların geçirilmesi, ülserin iyileşmesi, bu durumun tekrarlanmasının önlenmesidir. Tedavi temel olarak ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılır.
İlaç tedavisi daha çok tercih edilir. Daha sık karşılaşılan tedavi yöntemidir. Burada mide asidini azaltıcı ilaçlar, mideyi koruyacak olan faktörlerin etkisini artıran ilaçlar ve helikobakter piloriye karşı kullanılan ilaçlar önerilir. Hastaların çoğu bu ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır.
Cerrahi tedavi ise genellikle daha az ihtiyaç duyulan tedavi yolu olabilir. Özellikle hastalığın ilerlediği kişilerde cerrahi tedaviye başvurulur. Burada görülen komplikasyonlar daha farklı ve ciddi olur. Kanama, delinme gibi acil müdahale gerektiren ciddi şikayetlerde cerrahi tedavi gerekli hale gelir.
Ülser tedavi edilmemesi halinde etrafındaki farklı organların dokularına sıçrayabilir. Bunun en belirgin örneği pankreastır. Bu gibi durumların görülmemesi için ise erken tedavi oldukça önem taşır.
Beslenmede Nelere Dikkat Edilebilir?
Ülser tek başına beslenmeye dikkat edilerek tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Ancak ülsere yakalanmamak için ya da ülserin henüz ilerlemediği aşamalarda beslenmeye dikkat etmek faydalı olabilir ve tedaviyi destekler.
Beslenme konusunda temel olarak yapılması gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirimi kolay besinler tercih edilmeli,
- Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterilebilir,
- Öğün sayısını arttırılabilir,
- Düzenli aralıklarla sık ve küçük öğünlerle beslenmelisiniz,
- Besinleri uzun süre çiğnemeli, hızlı yemekten ve büyük parçalar yutmaktan kaçınmalısınız,
- Mideyi kolaylıkla tahriş edebilecek ağır ve asitli besinlerden uzak durulmalı,
- Kızartma ya da ızgara yerine haşlama gıdalar tüketmek mide için daha kolay bir sindirim sağlar,
- Ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı,
- Alkollü içkiler mümkün olduğunca tercih edilmemeli,
- Sigara kullanımından kaçınılmalı,
- Gece geç saatlerde yemek yememeli,
- Düzenli bir beslenme saatine sahip olmalı,
- Abur cubur tarzı yiyeceklerden ve fastfooddan olabildiğince uzak durmalısınız.
Ülser ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ülser ile ilgili sık sorulan sorular temelde ülser rahatsızlığından emin olmak isteyen ya da tedavisi ile ilgili şüpheleri olan kişiler tarafından sorulan sorulardır. Ülser rahatsızlığı hakkında sıkça sorulan sorular ve yanıtlarına yazımızın devamında yer verdik.
Ülser Mide çarpıntı yapar mı?
Evet. Ülser rahatsızlığı mide çarpıntısına neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Midede çarpıntı hissi meydana geldiğinde ileri evrede kalp çarpıntısı da görülebilir.
Mide çarpıntısı neden olur?
Mide çarpıntısı fazla şişkinlik nedeni ile ortaya çıkabilen bir durumdur. Şişkinlik hali midenin rahatsızlık yaşamasına ve karın bölgesinde ağrı ve nefes darlığı yaşanmasına neden olur. İleri seviyede kalp çarpıntılarına da neden olduğu bilinmektedir.
Reflü midede çarpıntı yapar mı?
Evet. Reflü rahatsızlığı da mide çarpıntısına neden olabilmektedir. Midede meydana gelen çarpıntı hissinden kurtulmak için daha fazla tüketmekten kaçının.
Gastrit kalp çarpıntısı yapar mı?
Evet. Gastrit rahatsızlığı midede meydana gelen yanma ile birlikte nefes almada güçlük ve kalp çarpıntısına neden olabilmektedir.
Mide çarpıntısına ne iyi gelir?
Mide çarpıntısı yaşıyorsanız rahatlamaya çalışmalısınız. Sakinleşin ve uygun bir yere oturun. Derin nefesler alarak vücudunu rahatlatın. Soğuk bir ayran içmeyi deneyebilirsiniz.
Mide ağrısı terleme yapar mı?
Mide ağrısı terleme yapmaz. Midede çarpıntı hissi ile birlikte ortaya çıkan bulgulardan biri de terlemedir. Bu belirtiler mide çarpıntısının kalp çarpıntısına doğru evrildiğini de gösterir. Mide ağrısının giderilmesi için ilaç içmeden önce doktorunuza danışın.
Mide gazı kalbe baskı yapar mı?
Mide gazı olması halinde kalpte rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Kalpte meydana gelen mide gazı kaynaklı çarpıntı hissi gazın giderilmesi ile ortadan kalkabilmektedir.