Uykuda Ağız Suyu Akması Nedenleri ve Tedavisi

Hemen herkesin başına gelme ihtimali olan olaylardan biri olan uykuda ağız suyu akması, kişilerin görmekten pek hoşlanmadığı görüntülerden bir tanesidir. Kişi ağızdan salya gelmesi durumunda, genel anlamda korku hissetmekte ve bu durumun nedenlerini merak etmektedir. Uykuda ağız suyu akmasının çeşitli nedenleri olabilmektedir ancak bu durumlar genellikle korkunç değildir ya da korkulacak durumlar oluşturmamaktadır. Fakat yine de kişilerin diğer semptomları da dikkate alarak, ciddiye almaları gereken durumlar arasında yer aldığını unutmamakta fayda vardır.

Uykuda ağız suyu akması nedenleri oldukça fazladır. Ağızdaki tükürük yutulmakta ya da emilmektedir. Tükürüğün fazla salgılanmasına bağlı olarak emilmemesi ya da kişinin yutmaması, ağızdan su akmasına sebebiyet vermektedir. Ağız suyu ya da diğer adıyla salya, tükürüğün beklemiş halidir. Çoğu zaman kişiler tükürdüğünde köpüklü ve ağızdan direkt ayrılan bir sıvı ile karşılaşmaktadır. Ancak ağız suyu genellikle akışkan olmayan, yapışık şekilde olmaktadır. Tükürünce çıkan tükürük genellikle şeffaf bir renge sahiptir. Hatta renginin olmadığını söylemek dahi mümkündür. Ancak ağız suyu olarak çıkan sıvının, saydam sarımsı bir rengi bulunmaktadır.

Uykuda Ağız Suyu Akması

Uykuda ağız suyu akması genellikle sabahları fark edilen bir durumdur. En yaygın olarak gündüz uykusu sonrası kişilerin başına gelse de, zaman zaman kişiyi gece uykularından uyandıracak kadar yoğun olabilir. Kişi yastıktan hissettiği ıslaklık hissi ile uykusundan uyanabilir. Hoş bir görüntü oluşturmayan bu durum, sık tekrarlandığında kişilerin her gün yastık kılıfını yıkamalarına sebebiyet vermektedir. Yastık kılıflarının üzerinde görünen bu sıvılar, oldukça rahatsız edici olabilmektedir.

Uykuda ağız suyu akması sorunu, kişilerin genel olarak rahatsız olduğu problemlerden bir tanesidir. Kişi uykudayken, ağzının açılması ve sıvının ağızdan çıkması ile karakterizedir. Kişiyi yanağının ıslanması dolayısıyla, özellikle soğuk havalarda uyandırabilen bir problemdir. Genellikle gribal enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan bu durum, kısa sürede geçmektedir. Ancak durum sürekli olarak tekrar ediyorsa, kişi yoğunluğundan uykularından uyanıyorsa, bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Burunla ilgili bir problem olabilir ya da farklı diğer durumları da oluşturabilir. Erken teşhis durumun daha hızlı çözülmesine yardımcı olacak faktörler arasında yer almaktadır.

Uykuda Ağız Suyu Akması Nedenleri

Ağızdan çıkan aşırı tükürük ya da salya olarak adlandırabileceğimiz uykuda ağız suyu akması problemi, pek çok kişinin hayatı boyunca bir defa karşılaşabileceği durumlar arasında yer almaktadır. Durumun nedenlerini araştırırken, kişilerin dikkat etmeleri gereken asıl nokta, bu durumun sıklığı ve sürekliliği olmalıdır. Eğer sıklık ve süreklilik arz eden bir durum söz konusuysa, duruma neden olabilecek bir yaşam tarzı da mevcut değilse, kişilerin bir uzmandan destek almalarında fayda vardır. Özellikle durumu yeni başlamış ve bir süredir devam eden kişilerin, mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna görünmeleri gerekmektedir.

Uyku Pozisyonu

Uykuda ağız suyu akması durumuna neden olan en genel faktörlerden bir tanesi uyku pozisyonu olmaktadır. Genellikle sağ veya sol fark etmeksizin yan yatan kişilerin başına gelen sorunlardan bir tanesidir. Geceleri mide daha çok salya salgıladığından, özellikle gece uykularını bölen bir durum olduğuna değinmek gerekir. Özellikle burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde, grip durumlarında bu duruma yaygın olarak rastlanmaktadır.

Reflü ve Görh Hastalıkları

Mide suyunun boğaza gelerek kötü bir yanma oluşturması ile karakterize olan reflü ve görh gibi mide sorunları, uykuda ağız suyu akması problemine neden olabilmektedir. Mide suyunun istemsiz bir şekilde ağza ulaşması, özellikle gece uykularında fazla salya üretilmesine ve bu salyanın ağız kenarlarından dışarı çıkmasına neden olmaktadır. Kişilerin durumu net olarak anlayabilmeleri için, reflü ve görh hastalıklarının diğer belirtilerini de araştırmaları gerekmektedir.

Sinüs ve Sinüzit Problemleri

Sinüslerde yaşanan tıkanıklıklar, kişilerin uyudukları zaman ağızdan nefes almalarına neden olmaktadır. Ağızdan nefes alma daha çok salyanın ağızda birikmesi için genel bir neden olmaktadır. Dolayısıyla bu gibi sorunları yaşayan kişilerin, daha fazla salya problemi yaşadıkları bir gerçektir.

Hamilelik

Hamilelikte bu durumun yaşanması oldukça olağandır. Mide suyunun fazla salgılanması sonrası, yoğun salya akışı olmaktadır. Genellikle gebelik sonlandığında, bu durumun da ortadan kalktığı bilinmektedir.

İlaçların Yan Etkileri

Mide asidinin fazla salgılanarak ağızda salya üretimini arttırması, bazı ilaçların yan etkileri kaynaklı da oluşabilen durumlar arasında yer almaktadır. Alzheimer ilaçları, antipsikotik ilaçlar ve bazı antibiyotikler bu durumun oluşmasında aktif rol oynamaktadır. Kişilerin ilaç kullanımı sonrası böyle bir durumla karşılaşmaları halinde, doktorlarına durumu aktarmaları ve normal olup olmadığını sormaları gerekmektedir. Genellikle ilaç kullanımı sonlandığında, oluşan durum da ortadan kalkmaktadır.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi kişilerin yaşayabilecekleri verimliliği en çok düşüren problemlerden bir tanesidir. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren bu sorun, kişinin uyku esnasında nefes alıp vermeye ara vermesine dahi neden olabilmektedir. Bu durum geceleri daha fazla ağız suyu birikmesine neden olmakta ve kişilerin uykuda ağız suyu akması sorunu ile karşılaşmasına neden olabilmektedir.

Uykuda Ağız Suyu Akması Nasıl Tedavi Edilir?

Uykuda ağız suyu akması sorunun elbette tedavisi de mümkün olmaktadır. Bazen hayat rutini ile ilgili ufak tefek değişiklikler, bazen yeme içme ile ilgili değişiklikler, bazen de farmakolojik takviye ile durum çözülmektedir. Kişiler uzun süredir geçmeyen, rahatsız edici bir ağız suyu problemi ile karşı karşıya iseler, mutlaka bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelidir. Bu sayede yaşadıkları bu problem daha hızlı sonuçlanma şansı elde edecektir.

Uykuda ağız suyu akması çoğu zaman ciddi bir durumun habercisi olmasa da, kişilerin hayat kalitesini yükseltmek için alabilecekleri bazı önlemler olacaktır. Bu doğrultuda kişiler bazı düzen değişiklikleri ile durumun neden olduğu sorunlardan kurtulma imkanına sahip olacaktır. Ancak zaman zaman doktorun tavsiye edeceği ilaçların kullanımı da şart olabilir. Uykunun yaşamın en önemli parçalarından biri olduğunu unutmamak ve buna göre hareket etmek önemlidir. Uyku kişinin yaşam verimliliğini arttırmaktadır. Kişinin daha sağlıklı bir yaşama sahip olmak adına yaşanan bu problemi çözmelerinde fayda vardır.

Uykuda Ağız Suyu Akması Nasıl Geçer?

  • Kişi uyku pozisyonunu değiştirerek, yüz üstü ya da sırt üstü yatarak yaşadığı bu problemden kurtulabilir. Çünkü yan yatmak, yastığın ıslanmasına ve buna bağlı olarak kişinin uykudan sık sık uyanmasına neden olan ciddi bir sorundur.
  • Mandibular ilerleme cihazı ile yaşanan duruma çare bulunabilir. Horlama, uykuda nefes alamama, uykuda ağız suyu akması gibi sorunlar yaşayan kişilere tavsiye edilen bu cihaz sayesinde, kişi rahat bir uyku uyuma şansına sahip olmaktadır.
  • Uyku apnesi rahatsızlığını tedavi ettirmek de bu duruma çözüm olacaktır. Uyku apnesi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen çok ciddi bir sorundur ve mutlaka tedavi ettirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kişinin yaşam verimliliğinde ciddi bir düşüş meydana gelebilmektedir.
  • Tükürük bezine yapılan botoks enjeksiyonları da uykuda ağız suyu akmasına bir çözüm olabilir. Ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu unutmamak önemlidir. Kişilerin düzenli olarak botokslarını yeniletmeleri gerekmektedir. Bu uzun vadede kişilerin bütçesine zarar veren bir durum olabilir. Ancak bir yandan da kalıcı gençlik sağlaması dolayısıyla tercih edilebilen avantajlı bir yöntemdir.