Vücuttaki Elektriklenme Nasıl Atılır?

Statik elektrik iki cismin birbirine olan teması yoluyla birbirine aktarılmaktadır. Çocukken yapılan tarak ve saç deneyleri bunun en büyük kanıtıdır. Tarağın saç ile teması sonrası küçük kağıtları kendine çekecek kadar bir elektrik elde etmesi tesadüf değildir. Hemen her cisimde belirli bir miktar elektrik bulunmaktadır ve bu elektrik temas yoluyla birbirine aktarılmaktadır. Peki Vücuttaki Elektriklenme Nasıl Atılır?

İnsan vücudunda da belirli miktar bir elektrik vardır. Bu elektrik özellikle boyun ve baş bölgesinde birikmektedir. Çoğu zaman herhangi bir problem yaratmasa da, zaman zaman elektrik yüklü cisimlerle temas oluşması halinde ani bir şokla elektrik çarpabilmektedir. İki arkadaşın ellerinin birbirine teması anında, hızlı bir elektrik geçişi ile çarpma meydana gelmektedir.

Vücuttaki elektrik nemli ve kuru ortamlarda ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla kış aylarında daha çok elektrik geçişi oluşmaktadır. Özellikle kişilerin kış aylarında daha çok yünlü şeyler kullanmaları bu ihtimali arttırmaktadır. Saçları salık olan bir kadının, yünlü bir şey giydiğinde, giydiği yünlü şeyin sırtına yapışıp elektrik ses çıkarması tesadüf değildir. Bunun yanı sıra atkı takmak, bere takmak, eldiven takmak da elektrik yükünün belirli bir yerde birikmesine ve yakındaki bir kişiye aktarılmasına neden olabilir.

Vücuttaki elektriklenme kötü bir duruma neden olmasa da, rahatsız edici bir boyuttadır. Bazen elektrik vücutta o kadar çok birikme gösterir ki, kişinin her dokunduğu insana elektrik çarpar. Bunun yanı sıra, tuttuğu yünlü kıyafetlerden de ciddi oranda elektrik alır. Bazen evcil hayvanı ile arasında dahi elektrik geçişi sağlanabilir. Dolayısıyla bu durum çok rahatsız edici olmaktadır. Özellikle elektronik cihazlarla çalışan kişiler için artan bu sorun, yaşam verimliliğini düşürebilmektedir.

Vücuttaki Elektriklenme Nasıl Boşaltılır?

Vücuttaki elektriklenmeyi boşaltmak için kişilerin alabilecekleri bazı önlemler vardır. Ancak unutulmamalıdır ki, kişilerin elektriklenmeyi bir kere boşaltmaları, bir daha aynı sorunla hiçbir zaman karşılaşmayacakları anlamında değildir. Elektriklenmenin kaynağı kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin bazı kişiler işinden dolayı sürekli böyle bir elektriklenme sorunuyla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda önlemleri her gün tekrar tekrar uygulamak etkili sonuçlar verir.

Vücuttaki elektriklenme elektronların cisimlere bırakılması sonucu biriken yüktür. Uzun vadede çok rahatsız edici sonuçlar verebilmektedir. Alınan önlemler yeterli olmakta ve kişi düzenli olarak önlemleri uyguladığı takdirde, elektriğin neden olduğu sorundan kurtulmaktadır. Bunun için alınabilecek bazı önlemler vardır.

Vücudunuzu Nemlendirin

Kuru ortamlar elektriklerin daha çok yüklenmesine neden olmaktadır. Kışın soğuğu insan cildinin kurumasına ve hatta çatlamasına sebebiyet vermektedir. Soğuğun neden olduğu kuruluktan kurtulmak ve cilde hava aldırmak için de yapılabilecek nemlendirme işlemi, elektriğe de çok iyi gelmektedir. Elektriğin iletimini ciddi düzeyde azaltacak bu faktör, kişinin şoklardan uzak durabilmesine yardımcı olacaktır.

Kişi günlük bakım kremleri, yoğun nemlendirici kremler aracılığıyla cildinin nem dengesini koruyabilmektedir. Güneş kremleri yaz kış fark etmeksizin kullanılmalı, nemlendirme yalnızca eller ve kollar ile sınırlı olmamalıdır. Bu durum kişinin cilt dengesini ve sağlığını koruma açısından da olumluluk arz edecektir. Kişiler günlük en az 3-4 defa ciltlerini nemlendirerek etkin sonuçlar alabilmektedir.

Kendinizi Topraklayın

Eskilerden süregelen bu yöntem, elektriğin fazlasını atmanın en kolay yöntemlerinden bir tanesidir. Kişiler eğer çok fazla elektrik yükü taşıdıklarını düşünüyor ve bununla baş edemiyorlarsa, kendilerini topraklayarak elektrik yükünden kurtulabilirler. Fazla elektrik yükü, elektron ve proton dengesinin sağlanamaması dolayısıyla oluşmaktadır. Bu denge sabit olduğunda kişi nötr yüklü olmakta ve fazla elektrikle baş etmek zorunda kalmamaktadır.

Topraklama elektron ve proton dengesini sağlamasının en basit yoludur. Elektrik elektronların transferi aracılığıyla hareket etmektedir. Kişi çok fazla elektron yüklüyse, toprağa fazla elektronlarını aktarmaktadır. Eğer kişi fazla proton yüklüyse, toprak elektronlarını kişiye aktararak nötr duruma gelmesine yardımcı olmaktadır. Elbette topraklama işlemi kişinin düşündüğü gibi toprağa yatmaktan geçmemektedir. Bu da bir yöntem olabilir ancak toprağa yatacak müsaitlikleri olmayan kişiler aşağıdaki yönergeyi izleyebilir.

Nasıl Kurtulurum?

  • Kişinin öncelikle, üzerinde bitki yetişebilecek bir toprak bulmaları gerekmektedir. Kumlar beklenildiği kadar etkili olmayabilir. Dolayısıyla ilk etapta, bitki yetiştirilen bi toprak bulmak önemlidir. Eğer kişinin etrafında böyle bir toprak yoksa, ağaçların kenarındaki topraklar da işlerini görecektir.
  • Toprağa ilk etapta el ile birkaç kez vurulur. Daha sonra sanki ellerini yıkıyormuş gibi, toprak parmak aralarından geçirilir ve bütün avucu kaplar.
  • Daha sonra kişi ayakkabılarını ve mümkünse çoraplarını da çıkararak toprağa basar. Toprağın üzerinde birkaç dakika yürüyüş yapabilir. Ya da tıpkı ellerini yıkadığı gibi, ayaklarını da toprakla yıkayarak elektrik geçişi sağlayabilir.
  • Kişi eğer ortam müsait ise, toprağa oturabilir. Çıplak ayakla yere basarak oturması ve ellerini de toprağa değdirmesi, elektrikten kurtulmasına yardımcı olacaktır.

Duş Alın

Toprağın bulunmadığı yerlerde kişiler duş alarak da elektriğin negatif yüklerinden korunma şansına sahip olabilmektedir. Sıcak ya da soğuk olmayan, ılık bir duş almak kişinin elektrik yükünü boşaltması için yeterli olmaktadır. Eğer kişinin bunun için uygun bir ortamı yoksa ve duş alamıyorsa, gün içerisinde ellerini sık sık yıkaması faydalı olacaktır.

Çoğu kişi suyun elektrik iletkenliği dolayısıyla bu yöntemden uzak durmaktadır. Ancak burada asıl önemli olan, suyun iyon yükünü dengeleyici özelliğinden faydalanmaktadır. Unutulmamalıdır ki elektrik iletkenliği olsa da su, nötr bir maddedir. Kişiler fazla iyon yüklerini su aracılığıyla akıtabilir ya da yine su aracılığıyla dengeleme sağlanabilir. Suyun bu noktada büyük bir önemi olduğunun bilincine varılmalı, suyla eller temizlendikten sonra nemlendirici krem ile yapılan işlem mutlaka destekleniyor olmalıdır.

Statik Önleme

Kişinin statik elektriğin neden olduğu şoklardan ve bu şokların da neden olduğu olumsuzluklardan kurtulmak için alabileceği bir önlem de statik önleme olmaktadır. Kişi sürtünmeyi engelleyerek ya da en aza indirerek, elektrik çarpmalarından korunabilir. Bu doğrultuda kişinin vücudunu vücut losyonları ya da kremleriyle nemlendirmesi önemlidir. Bu sayede yün giyiliyor olsa dahi, sürtünme riski en aza inecek ve kişi elektriğin neden olduğu olumsuzluklardan kurtulma imkanına sahip olacaktır.

Kişi polyester ve naylon ürün kullanımından kaçınıp, yüzde yüz pamuk olan kıyafetleri tercih ederek de statik önleme sağlayabilmektedir. Cilt sağlığı için de daha iyi olan bu kıyafetleri tercih etmek, kişinin elektrik çarpmalarından korunmasına yardımcı olacaktır. Kişi yün kazak giyecek olsa dahi, bunun yüzde yüz pamuk olmasına özen gösteren bir politika çizebilmektedir. Bu durum sürtünmenin engellenmesine yardımcı olacaktır.

Kişi elektronik aletlere olabildiğince yaklaşmamalıdır. Özellikle elektriğin yoğun kullanıldığı işlerde çalışan kişiler, anti-statik bileklik (el ve ayak) kullanarak da statik sürtünmenin engellenmesine yardımcı olabilmektedir. Bunun yanı sıra lastik ayakkabılar tercih etmek de sürtünmeyi azaltacaktır. Bu ürünler elektrik geçişini ayrıca engelleyen ürünler olmaları dolayısıyla da önem arz etmektedir.

Bunun yanı sıra, negatif iyon yayan klima ve saç kurutma makinası gibi aletleri kişi kullanabilir. Örneğin klimanın karşısına geçip oturmak ya da saç kurutma makinası ile saçları kurutmak etkili çözümler olabilir. Ancak bu ürünler ancak kişinin pozitif iyon yükü fazlaysa işe yarayacaktır. Saç kurutma makinası, nötr ya da negatif elektrik yüklü kişilerde sürtünmenin artmasına bağlı olarak elektriklenme ve kabarma sorunu ortaya çıkarabilmektedir.